Kada paradajz donosi više štete nego koristi

0

Ovo voće, koje kulinari i većina ljudi zovu povrće, je prepoznato kao jedan od najčešćih alergena u ishrani.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iz tog razloga, pojedinci koji su skloni razvoju alergijskih reakcija na hranu bi trebali da budu oprezni kada paradajz uključuju u svakodnevnu ishranu.

On je proizvod visoke koncentracije organskih kiselina. To znači da prečesto konzumiranje jela pripremljenih na njihovoj osnovi može ozbiljno da naškodi.

Osobe koje imaju neke od navedenih simptoma ne bi trebalo da konzumiraju paradajz u većim količinama, a neke ne bi smjele uopšte.

Sindrom nervoznih crijeva
Ako patite od sindroma nervoznih crijeva, paradajz može biti okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora. U ovom slučaju najbolje bi bilo držati se što dalje od kiselih namirnica kao što je paradajz.

Gastritis
Paradajz spada u veoma kisele namirnice, pa može da prouzrokuje probleme poput gastritisa. Čak i da ste zdravi i ne patite od želučanih problema, ako jedete puno paradajza ili soseva na bazi paradajza, takođe možete iskusiti ovaj prilično neprijatan osjećaj.

Problemi sa bubrezima
Paradajz je bogat oksalatom, supstancom koja se teško metaboliše kada se uzima previše, što za rezultat može imati stvaranje kamenca u bubrezima.

Alergijske reakcije
Paradajz sadrži histamin, koje pomaže imunitetu u borbi protiv virusa i bakterija. Nevjerovatno je koliko je alergijska reakcija izazvana histaminom u paradajzu česta. Najčešće se javlja u obliku osipa ili oticanja jezika

Bol u zglobovima
Previše paradajza u ishrani može izazvati bol u zglobovima. Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima u velikim količinama. Previše kalcijuma u tkivima može da dovede do upalnih procesa, bola i oteklina u predjelu zglobova.

Likopenodermija
Likopen je pigment koji se nalazi u paradajzu, ali i u mnogim drugim namirnicama. Kada se konzumira u pravoj količini, odličan je za srce. Ali, ako se pretjeruje, može doći do pigmentacije kože, odnosno stanja poznatog pod imenom likopenodermija.

Osobe koje imaju visok pritisak ili neke druge srčane probleme ne bi trebalo da konzumiraju paradajz iz konzerve, jer ima povećanu dozu kiseline i soli. To bi osobama sa ovim problemima samo pogoršalo već postojeće stanje, prenosi “N1“.