Kad god možete jedite kiseli kupus! Pročitajte zašto..

Malo ko može da zamisli zimske dane bez kiselog kupusa. To je dobro, jer je kiseli kupus prava namirnica za taj godišnji period

Mliječna kiselina nastaje prilikom kiseljenja zelja zbog djelovanja Lactobacillus na glukozu i dodavanja slane vode. Kiselo zelje fermentisano u slanoj vodi dobar je izvor vitamina C i vrlo je ukusna namirnica. Takva vrsta konzerviranja povrća naziva se biološko konzerviranje, piše “Aura“.

Mliječna kiselina nastaje prilikom kiseljenja zelja zbog djelovanja Lactobacillus na glukozu i dodavanja slane vode. Kiselo zelje fermentisano u slanoj vodi dobar je izvor vitamina C i vrlo je ukusna namirnica. Takva vrsta konzerviranja povrća naziva se biološko konzerviranje, piše “Aura“.

Kupus deluje jako povoljno na naš organizam – Zelje od kojeg dobijamo ovu hranljivu i jako zdravu namirnicu pripada grupi kupusnjača, jednoj od mnogih podcijenjenih vrsta povrća, a zapravo je temelj našeg zdravlja. O kupusnjace čujemo sve više i više dobrih stvari, i to s dobrim razlogom jer one imaju snažan uticaj na prevenciju raka, kao i na ostale aspekte održavanja zdravlja.

Spojevi koji se mogu pronaći u kupusnjace ponekad su gorki i neugodna mirisa, no oni pomažu biljci da se odbrani od insekata i ostalih parazita. Kupusnjače sadrže najveću koncentraciju lekovitih sumpornih jedinjenja, koji povećavaju sposobnost jetre da stvori enzime koji neutrališu potencijalno otrovne materije.

Kiseli kupus jako dobro deluje kao preventivno sredstvo protiv raka. Odličan je izvor snažnih antioksidansa koji pomažu u zaštiti od štetnih slobodnih radikala. Razgradnjom u probavnom sistemu sastojci kiselog kupusa povoljno deluju u borbi protiv raka. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više kupusnjača, poput brokolija, karfiola, prokelj, uključujući kiselo zelje, manje oboljevaju od raka pluća i mokraćnog mehura, želuca i debelog crijeva.
Već iz uvodnog teksta lako možete vidjeti koliko je kiseli kupus zdrav za nas i naš organizam.

Tu su još mnoge beneficije koje imamo od ove namirnice. Naime, kiseli kupus sadrži visoke nivoe hranljivih materija i malo kalorija, te je stoga idealna namirnica za zdravo mršavljenje.

Nadalje, istraživanja pokazuju kako je upravo kiselo zelje afrodizijak, poboljšava varenje, povećava iskorišćenje vitamina, proizvodi mnoge enzime korisne organizmu, pomaže u rastu zdrave flore u probavnom sistemu, održava ravnotežu hormona, štiti kožu i povoljno deluje na rad srca. Indol-3-karbinol iz kiselog zelja i slične hrane podstiče rast materije koje blokiraju stvaranje estrogena, hormona koji može podstaći rast raka dojke te ostalih malignih bolesti reproduktivnog sistema.

Kiselo zelje sadrži i probiotike u obliku živih mlečno-kiselih bakterija, te probiotike u obliku vlakana koji potiču zdravlje digestivnog sistema i štite od bolesti digestivnog sistema, poput proliva.
Šta još možemo pronaći u kiselom kupusu? Kiseli kupus je bogat fitonutrijentima, sumpornim jedinjenjima sulforafanu i Izotiocijanati, koji štite od raka želuca i pomažu u cijeljenju oštećenja na koži izazvanih prekomernim izlaganjem UV zracima.

Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne efekte na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentisanim proizvodima poput kiselog kupusa.

Brojne dobrobiti za zdravlje pripisuju se probioticima, uključujući djelovanje na varenje i bolesti digestivnog sistema, povišene masnoće, visoki krvni pritisak, alergije te imunološki sistem. Učestalo konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u probavnom sistemu, dokazano pomaže umiriti bol u želucu te jača imunološki sistem.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply