Jubilarni protest u Beogradu, guranje i nasrtanje ispred ulaza u Skupštinu

U Beogradu je održan jubilarni 53. protest “Jedan od pet miliona”, a ispred Skupštine Srbije dogodio se incident kada je dio učesnika skupa došao do glavnog ulaza te zgrade u čemu je pokušala da ih spriječi grupa ljudi u civilu, pa je došlo do guranja.

Dio okupljenih je nosio zastave Srbije i vikao “Ustanak” i “Uhapsite Vučića”. Na povike demonstranata da pokažu legitimacije, neki iz grupe koja je stajala pred vratima Skupštine odgovorili su da su policija.

Prostor kod ulaznih vrata Skupštine potpuno je bio ispunjen učesnicima protesta koji su dovikivali ljudima na vratima da li “čuvaju (predsjednicu Skupštine Srbije) Maju Gojković.

“U protekloj godini oslobodili smo ljude straha”

Prethodno su sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta govornici poručili da su u proteklih godinu dana uspjeli u onom što je najvažnije – oslobodili su ljude straha.

Budući da skup nije prijavljen, saobraćajna policija nije obezbjeđivala skup, a organizatori su sami regulisali saobraćaj, pravili živi zid na raskrsnicama i nisu dozvoljavali automobilima da prođu. Nije bilo primjetno prisustvo uniformisanih pripadnika MUP-a, ali jeste prisustvo policije u civilu, javila je reporterka “N1“.

Učesnici protesta zalijepili su natpis “Odbor Srpske napredne stranke – RTS” sa fotografijom predsjednika SNS Aleksandra Vučića na ulaz iz Takovske u zgradu Radio televizije Srbije. Oni su pored toga na vrata zalijepili natpis “Prelistavanje štampe” i naslovnice tabloida.

Danas se navršava tačno godinu dana protesta koji su počeli pod parolom “Stop krvavim košuljama”, nakon napada na opozicionog političara Borka Stefanovića. Vrlo brzo promijenili su ime u “1 od 5 miliona”.

Ove subote, prvi put od početka protesta, organizatori skup nisu htjeli da prijave, jer MUP, kako navode, nije dao adekvatan odgovor u vezi sa napadom od prošle subote na jednog od organizatora Srđana Markovića.

Možda vam se svidi

Leave A Reply