Joseph: “Poslije izvještaja Pentagona, Zapad da preispita odnos prema Vučiću”

0

Izvještaj Pentagona o tome da je Srbija intenzivirala saradnju sa Rusijom od kada je na vlasti Srpska napredna stranka potvrđuje ono u šta se dugo sumnjalo i pokazuje da se odnos Zapada prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promijeniti, posebno zbog saradnje sa ruskim obavještajnim službama, kaže za “Glas Amerike” Edward Joseph, predavač na Univerizetu Johns Hopkins u Vašingtonu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Izvještaj je veoma značajan zato što zvanično potvrđuje ono u šta smo oduvijek sumnjali: da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom dok istovremeno, na unutrašnjem planu, nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da riješi pitanje Kosova. A mi znamo da Rusija nema nikakvog interesa da se to pitanje riješi“, kaže Joseph za “Glas Amerike“.

U izvještaju o kojem piše “RSE” navodi se da je Srbija jedina zemlja u regionu, koja je od 2012. kupila rusko oružje u vrijednosti većoj od million dolara, da je kupovala ruske polovne avione MIG-29 i helikoptere, da su Beograd i Moskva održavali zajedničke vojne vježbe.

Izvještaj Pentagona konstatuje i saradnju obavještajnih službi Srbije i Rusije, uz napomenu da je Srbija jedina od posmatranih zemalja koja na taj način sarađuje sa Moskvom. Edward Joseph kaže da je to signal koji se ne smije ignorisati.

To je možda najzanimljiviji pojedinačni element ovog izvještaja, ne može se ignorisati i reći da Vučić samo balansira u odnosima. Saradnja obavještajnih službi ide iznad toga i kad jednom uđete u polje špijunaže i saradnje u toj sferi – to je totalno nekompatibilno sa Zapadom i Evropskom unijom. Jednostavno, ne može se tolerisati i diplomate to ne smiju da ignorišu. Ipak, nije iznenađenje, jer se sumnja da humanitarni centar u Nišu služi za prikupljanje obavještajnih podataka, ali to što sada imamo zvaničnu potvrdu da postoji obavještajna saradnja treba da bude prekretnica u odnosima međunarodne zajednice sa Beogradom“.

U Srbiji je nedavno objavljen snimak na kojem se, kako je saopštio predsjednik Srbije, vidi kako ruski obavještajac daje novac srpskom pripadniku bezbjednosnih snaga. Predsjednik Aleksandar Vučić je, poslije objavljivanja snimka, na konferenciji za novinare, rekao da je ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka pitao “Zašto“?

Joseph, ipak, logično objašnjenje vidi na drugoj strani.

Nejasno je šta se desilo, ali mi se čini vjerovatnim da je snimak došao kao odgovor na nešto, nije se pojavio tek tako. To je odgovor na prethodni skandal koji uključuje oca ministra policije, otkriva veoma sumnjivu prirodu dogovora o trgovini oružjem, pa čak i da srbijansko oružje završava u rukama ekstremista. Djeluje logično da je objavljivanje snimka sa ruskim agentom zapravo samo pokušaj da se skrene pažnja sa prethodnog skandala, zbuni javnost u Srbiji i da se prethodna afera, koja je mnogo značajnija, praktično izbriše. Ta afera postavlja pitanje o tome gdje završava srbijansko oružje, ali i kakva je orijentacija Srbije i njenog predsjednika“.

Glas Amerike: Ako kažete da je to pokušaj da se skrene pažnja, da li implicirate da je snimak namjerno objavljen? Mislite li da su ga objavile vlasti u Srbiji, obavještajne agencije?

[bar group="4078"]