Još jedno falsifikovanje historije: “Valter umjesto Sarajeva brani Srbiju”

Da nije žalosno bilo bi smiješno – dovitljivi Srbijanci skloni marketinškim mahinacijama došli su na sjajnu ideju. Sjajnu, da se ne radi o klasičnom iskrivljavanju činjenica i historijskom falsificiranju.

Kako živimo u vremenu gdje je samoreklamiranje ne samo poželjno već i neophodno, kako je bitno prikazati se na raznim poljima u lijepom svjetlu, promovirajući najbolje iz svoje kulture, historije i tradicije, tako je neko u Srbiji, tačnije u Novom Sadu otštampao majice sa likovima znamenitih ličnosti.

Doznalo se da su autori novosadski navijači koji su pristigli u Gvangžuu. S jedne strane tako Novak Đoković stoji zaleđen sa stisnutom pesnicom ilustrirajući svoju neprikosnovenost, s druge nas svojim znatiželjnim pogledom posmatra Nikola Tesla, a među njima kao najveći heroj nalazi se Bata Živojinović ne zbog svojih milion i po odigranih uloga, već zbog jedne, krucijalne – Valtera, što brani Sarajevo.

Ono što jeste apsurd koji graniči sa šizofrenijom je selektivno uzimanje onoga kako se kome ćefne i prohtije, a ponajviše u zavisnosti koliko ko od čega ima koristi.

Statistički i empirijski bio bilo bi simpatično izračunati koliko ljudi u Srbiji zaista cijeni Vladimira Perića, posebno među najvatrenijim navijačima sportskih timova. Koliko ga doživljava srpskim herojem u zemlji gdje je nekoliko puta pokušavana rehabilitacija Draže Mihajlovića.

Fazon je predstaviti Valtera kao svog, poznatog lika Batu Živojinovića pa da onda Kinezi pomisle da su gledali neki film o nekom gradu u Srbiji, kojeg su mnogi pođahkad pokuÅ¡avali prisvojiti, ali nikako da im upali. Ili je poenta predstaviti se onakvim kakav nisi. NiÅ¡ta Kinezima vjerovatno nije jasno, prenosi “Avaz“.

Možda vam se svidi

avatar