Jordanski avioni bombardovali položaje Islamske države

0

Jordanski borbeni avioni izveli su danas prve zračne napade na mete Islamske države (IS) otkako se na internetu pojavio užasavajući video u kojem se može vidjeti spaljivanje živog jordanskog pilota Moaza al-Kasasbeha.

Na svom povratku u zračnu bazu avioni su preletjeli iznad sela u kojem je živio ubijeni pilot. Upravo danas to selo posjetio je i jordanski kralj Abdullah II, koji je razgovarao sa porodicom ubijenog Kasasbeha, prenio je BBC.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

80811590-80811589

Foto: Agencije (Kralj Abdullah – desno u društvu sa Safijem al-Kasasbehom, ocem ubijenog pilota)

Kralj je obećao da će se Jordan, koji se nalazi u sastavu koalicije predvođene SAD-om, u budućnosti znatno više angažovati kada je u pitanju borba protiv militanata IS-a.

Podsjećamo, jordanskog pilota Kasasbeha militanti IS-a zarobili su u decembru prošle godine nakon što se njegov lovac F-16 srušio iznad Sirije. IS je prije dva dana objavio uznemirujući video u kojem je prikazano spaljivanje živog piloga zatvorenog u kavez. Taj čin militanata IS-a naišao je na osudu iz Jordana, ali i ostatka svijeta.

Zvanični Jordan nije želio otkriti koje su mete IS-a danas bombardovali njihovi lovci, ali je jedan dužnosnik rekao Reutersu da se radi o metama u Siriji.

– Nakon onoga što se dogodilo našem zemljaku, odgovor Jordana i njegove vojske bit će veoma ozbiljan i žestok – najavio je kralj Abdullah II.

80771030-80770991

Foto: Agencije (Sajida al-Rishawi, obješena dan nakon spaljivanja jordanskog pilota)

Njegove riječi obistinile su se samo dan nakon spaljivanja jordanskog pilota. Naime, Jordan je objesio dvoje zarobljenih pripadnika IS-a, uključujući i Sajidu al-Rishawi, koja nije uspjela u namjeri da izvede samoubilački bombaški napad.