Jesenje cvijeće idealno za vaš balkon ili dvorište (FOTO)

Na našu žalost, ne može svako cvijeće koje smo zasadili tokom ljeta da preživi niske temperature…

Sa jesenjim vremenom nam je došlo i hladno vrijeme koje polako počinje da smeta našim biljkama koje smo zasadili u žardinjeri ili bašti. Ali, postoji veliki broj onih koje ih mogu zamijeniti i učiniti vaš prostor još ljepšim. To su otporne biljke koje mogu pretrpiti niske temperature, a i dalje vam cvjetati uz odgovarajuću njegu, što znači da ćete moći da imate ukrašenu terasu do početka zime – nakon kojeg ipak treba odabrati drugo cvijeće ili se odlučiti za “pauzu”.

U nastavku vam predstavljamo top 5 biljaka za jesenju sezonu, zbog kojeg će vaša terasa ili dvorište privlačiti mnogo znatiželjnih pogleda.

Hrizanteme

 • Hrizanteme su pravo jesenje cvijeće koje će uljepšati vaš prostor. Možete ih kupiti u svakoj cvjećari, nakon čega se sade u saksije i postavljaju na svijetlo mjesto, na kojem nema direktne sunčeve svjetlosti. Zaliva se na dva do tri dana, odnosno dok površina zemlje u potpunosti ne bude suha. Da bi vam raskošnije cvjetale, osušene cvjetove sijecite redovno.

  Dan i noć

 • Ne vole veliku toplotu, ali im odgovara hladnoća. Zasadite ih pri kraju ljeta i cvjetaće vam do prvih većih mrazeva. Očekujte ih i u proljeće!

  Aster-Lijepa Kata

 • Prelijepi cvjetovi u boji lavande će privlačiti leptire, ali i veliki broj pogleda. Potrebno im je dosta svjetlosti i sunca, pa ga zasadite na takvom mjestu. Bićete oduševljeni.

  Alisum (Lobularija)/medni cvijet

 • Dostupni u bijeloj i ljubičastoj boji, alisum cvijeće će izgledati jednako lijepo u saksiji ili direktno u zemlji. Učiniće da vaše dvorište ili žardinjera izgleda kao u bajci, a još bolje će izgledati ako se razdvoje lijepim ukrasnim kamenjem.

  Ukrasna višegodišnja žalfija

 • Sjajna za početnike, ali dovoljno lijepa za iskusne botaničare. Sa sitnim lila cvjetovima, ova biljka će na savršen način ukrasiti bilo vaše dvorište ili žardinjeru. Pošto joj je potrebno dosta svjetlosti, preporučuje se sadnja na južnoj i zapadnoj strani, ali se može zasaditi i na istočnoj. (zenskimagazin.rs)

  Možda vam se svidi

  avatar