Je li manifestacija “Udahni Ponijere” bila promašaj ?

Devetnaest kilometara od centra Kaknja nalazi se sada već popularna izletište – planina Ponijeri.

Ne tako davno na ovoj planini, bilo je tek po nekoliko entuzijasta koji su trudili se privući turiste vlastitim idejama i uslugama. Popljuvani pričom kako se dovoljno ne ulaže od strane vlasti i da gube svoje vrijeme, oni su bivali jači,  i radili su više, vjerovatno inat bosanski.

Ne tako davno na istoj planini nije bilo ništa do onoga što je priroda ponudila – brdoviti teren  koji bi se koristio za dječije sankanje i eventualno nekoliko odvažnih skijaša.

Ukoliko se vratimo u prošlost pet godina, a zatim pogledamo stanje sada, razlika je očita.

Objektivni kritičari će prepoznati napredak sa paušalnih 20% na 90% i priznati ga javno, osim onih neobjektivnih gdje pozadinu razmišljanja podupire određeni vid interesa, ma o kakvoj vrsti je riječ.

 

Je li manifestacija “Udahni Ponijere” bila promašaj ?

 

Manifestacija “Udahni Ponijere” već u svom nazivu nosi snažnu poruku i cilj manifestacije. Ako je cilj određen, samo preostaje put kojim ćemo doći do istog. Put je svakako program manifestacije, ni manje ni više do trodnevni program koji obuhvata jedan radni dan i dva dana vikenda.

Od prvog do posljednjeg dana, za svaki uzrast po najmanje jedan sadržaj, ukoliko ipak ni jedan od ponuđenih sadržaja ne odgovara svakako je neizostavna šetnja koja primarno ispunjava cilj koji smo prvobitno postavili. Svakako ne treba zaboraviti ugostiteljske objekte koji su svoje usluge ponudili za vrijeme trajanja manifestacije.

U ovu manifestaciju uloženo je mnogo novca, kako bi sve proteklo u najboljem redu, nećemo nabrajati ono što ste već mogli pročitati, službe koje su bile na usluzi i akcije koje su poduzete, broj osoblja koje je brinulo o redu, programu…

Naš odgovor na naslov ovog teksta je definitivno “da”,  manifestacija je bila promašaj.

Međutim, radi se o jedinstvenom slučaju promašaja, u 90%  slučajeva promašaj manifestacije uzrokovan je lošom organizacijom, uslovima i pravilima u kojima se odvija.
Naprotiv, u ovom slučaju organizatori su pokazali visok stepen stručnosti kada je organizacija u pitanju, do nivoa da se susjedne općine i “gradovi” ugledaju i nastoje oponašati.

Ne želimo idealizirati, propusta je bilo a bolje uvijek može.

Ako je organizator položio ispit organizacije, nameće se logično pitanje – do koga je ?

Nažalost, do Kakanjaca.  Ne možemo reći publike jer taj pojam obuhvata i goste iz drugih gradova kojih je bilo, slobodno možemo reći, više nego domaćina.

Imamo u sebi taj negativni stav kako je tuđe uvijek bolje, ljepše i organizovanije iako u posljednje vrijeme smo uvijek korak ispred u odnosu na susjedne općine.

Vjerovatno ima nešto u toj Bjelašnici, Vlašiću, Jahorini, prema kojima se voze po nekoliko sati, plaćaju dodaci, visoke cijene, gorivo, iznajmljivanje vikendica, apartmana, bez tople dobrodošlice kao što je to od svog komšije, sugrađanina na koji zarađuje platu na Ponijerima.

Dragi Kakanjci i Kakanjke, pali smo, i konstantno padamo na testu lokalnog patriotizma.

Zapitajte se, a kako da nam bude bolje ?

 

 

(Kakanj-X)

 

Možda vam se svidi
1 Comment
  1. adem says

    Naravno da je ćist promašaj jer je naš VD naćelnik jako dobro smislio neznajući da je u našoj državi subota radni dan,pa je organizovao koncert taj dan a i nedilja biće kod nas još malo radni dan….

Leave A Reply