-4 C
Kakanj
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Javite se doktoru ako osjećate ove ČUDNE simptome poslije korone, moguće su TRAJNE promjene na mozgu


“Ukoliko i poslije šest mjeseci poslije lakše infekcije korona virusom osjećate povremeno kratak dah, ubrzan puls, bolove u leđima, morate i da uradite skener pluća. Poželjno je to uraditi u roku od 6 do 8 mjeseci, zbog toga što postoji opasnost da se zbog oštećenja plemenito plućno tkivo pretvori u tvrdo vezivno tkivo, da promjene na srcu, slične onim koji ostavlja koksaki virus, može da prati i ljude koji su preležali korona virus i imali lake forme infekcije”, objašnjava pulmolog dr Tatjana Radosavljević, navodeći da korona virus može ostaviti trajne posjledice ako zanemarimo znakove koje nam tijelo šalje zbog toga što je sve više pacijenata koji se javljaju doktoru zbog tegoba za koje se ispostavi da su posljedice preležanog korona virusa, piše “Magazindan“.

“Dešavaju se promjene na srcu, skoro iste onim koji ostavlja koksaki virus. Najveći problem stvaraju sitne čestice virusa koje ostaju u tankom crijevu, zbog toga je potrebno da se pije probiotik, najmanje mjesec dana od same infekcije. Isto tako, aspirin 3 do 6 mjeseci ali uz obaveznu konsultaciju doktora”, kaže doktorka. Ona isto tako ističe da su neophodne vježbe disanja, kontrola krvne slike, kao i dedimera, koje će da svaki od pulmologa da zahtjeva.

Dejana Jovanović neurolog KBC Srbija Dejana Jovanović kaže da čak 46 posto ljudi koji su imali asimptomatsku infekciju imaju neurološke smetnje, dok oni sa srednjom formom bolesti imaju čak 60 posto, dok je kod malo težih slučajeva 80 posto njih imalo promjene na mozgu.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO