Jamie Oliver: Prestanite bacati hranu, ovako složite namirnice u frižideru

Tokom ljeta i velikih vrućina bacamo velike količine hrane, jer se ona u ovo vrijeme brže i kvari.

Jamie Oliver savjetuje kako da izbjegnete bacanje, odnosno kako da namirnice maksimalno iskoristite.

Poručuje da je najvažnije da namirnice rasporedite u frižideru tako da vam one traju duže nego inače.

Temperatura u svakom frižideru varira kako vrućina raste, tako da meso i ribu treba da držite u hladnijem dijelu, a mliječne proizvode u sredini frižidera, navodi on, prenosi Daily Mail.

– Kuhano meso držite odvojeno od sirovog, a sirovo neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata frižidera su njegov najtopliji dio koji je izložen toplini prilikom svakog otvaranja. Tu neka vam stoje sokovi i začini – dodaje.

Ne ide sve u frižider
U frižideru držite samo one stvari kojima je tamo i mjesto. Namirnice poput paradajza nema potrebe da držite u njemu. Paradajz ostavite na suho i mračno mjesto. Idealno je ako imate podrum.

– Neke namirnice u frižideru čak traju kraće nego izvan njega. Hljeb će, na primjer, duže da ostane svjež ako nije u frižideru – rekao je slavni kuhar.

Svježe povrće i začinsko bilje duže će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus prije nego što ga stavite u frižider. Ne zaboravite da redovno mijenjate ubruse.

Zamrzavanje ostataka
Dodaje da je zamrzivač poput vremenske kapsule za svježu hranu, i to posebno za voće i povrće.

– Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju, pa u zamrzivač. Kad se zaželite finog i zdravog smutija, samo izvadite voće iz zamrzivača. To vrijedi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete da pojedete – rekao je Oliver. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply