Jako vam opada kosa? Evo što sve može biti razlog

Gubitak kose nije samo problem za vaš izgled već je i indikator da možda imate neki zdravstveni problem. Donosimo devet razloga gubitka kose.

Telogen Effluvium

Riječ je o fenomenu koji se događa nakon trudnoće, operacije, drastičnog gubitka kilograma ili velikog stresa. Kosa ispada puno većom brzinom od normalne, a gubitak kose većinom se primjećuje šest tjedana do tri mjeseca nakon stresnog događaja. Telogen Effluvium može biti posljedica i uzimanja nekih lijekova, poput antidepresiva. Rješenje za prvi slučaj jest probati smanjiti razinu stresa, a za drugi najbolje se obratiti liječniku za savjet.

Nasljedni gubitak kose

Prema American Academy of Dermatology to je najčešći uzrok gubitka kose.

Hipotireoza

Milijuni ljudi, od kojih većina žena, pate od bolesti štitnjače. Kada vaše tijelo proizvodi premalo hormona štitnjače riječ je o hipotireozi. Kako je hormon štitnjače odgovoran i za rast kose, kože i noktiju njegov manjak itekako se može primijetiti i na vašem izgledu.

Dobra vijest jest da postoje lijekovi koji razinu hormona štitnjače mogu dovesti u normalu.

Kožne bolesti na tjemenu

Nezdravo vlasište može uzrokovati upalu koja otežava rast kože. Gubitak kose izaziva i prhut, psorijaza, gljivične infekcije…Svako od ovih stanja zahtjeva svoj lijek.

Alopecia areata

Riječ je o autoimunoj bolest kada imunološki sustav napada folikule. Uzrok je nepoznat, ali bolest može biti potaknuta stresom ili bolesti. Liječi se kortikosteroidima, a važno je i pokušati smanjiti razinu stresa.

Preagresivno održavanje

Previše pranja, bojanja, feniranja može nanijeti štetu kosu i dovesti do previše opadanja.

Anemija

Žene koje imaju obilne menstruacije i ne jedu dovoljno namirnica bogate željezom sklone su anemiji, odnosno manjku željeza u krvi. Osim što manjak željeza uzrokuje umor, slabost i blijedu kožu, kriv je i za gubitak kose.

Lupus

Mnogi oboljeli od kronične autoimune bolesti lupus pate od gubitka kose koje je često popraćena osipom po tjemenu.

Sindrom policističnih jajnika

Riječ je o sindromu koji je ponekad kriv za manjak kose na tjemenu, a višak dlaka na ostatku tijela, pa i na licu.
Magazin.hr

Možda vam se svidi

Comments are closed.