Jabuke globalno podbacile: Proizvodnja manja zbog loših vremenskih uvjeta. A cijene?

0

U većini zemalja u kojima je započela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog proljetnih mrazova, tuče, obilne kiše i ožegotina.
 
U većini zemalja u kojima je započela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog proljetnih mrazova, tuče, obilne kiše, a ljetos i ožegotina.
 
U Nizozemskoj je berba već na pola puta, a kako proizvođači tvrde, još je rano dati prognozu što se tiče prinosa. 
 
“Potražnja je jako dobra već mjesecima, tržište je bilo prazno pa su se uvezene brzo rasprodale. Izgledi su za sada dobri, iako će stvari postati jasnije tek na samome kraju. Osobno očekujem da će potražnja biti veća nego prošle godine. Nažalost, manje je ovoga voća što će rezultirati nešto višim cijenama”, kaže za Fresh Plazu nizozemski trgovac. 
 
Što se tiče Belgije, prinosi su puno manji u odnosu na prošlu godinu. Voćke je teško pogodio mraz, a tijekom vrućih dana pretrpjelo je i ožegotine što je smanjilo kvalitetu ploda. Ponuda i potražnja su u ravnoteži dijelom zbog činjenice da je tržište bilo gotovo prazno kada je sezona počela. 
 
Njemačkim tržištem dominiraju domaće jabuke. Elstar, Delbare, Jonagold najčešće su sorte, a Tenroy, Boscoop i Cox Orange upotpunjuju paletu. 
 
U Velikoj Britaniji najtraženija Gala
Zbog nestabilnih vremenskih uvjeta i stalnog utjecaja koronavirusa, ova sezona također je izazovna bila i za engleske uzgajivače. Berba je započela prije 10-tak dana, a procjenjuje se da će ukupno biti pobrano 1,3 milijarde jabuka i krušaka. Nažalost, volumen je oko 20% manji u odnosu na prošlu godinu. 
Najčešća sorta među voćarima u Velikoj Britaniji je Gala. Njezine količine su porasle za čak 224% tijekom proteklih deset godina, a ove godine bi ih trebalo biti 72.000 tona. Također su popularne i Cox, Braeburn i Jazz. 
 
Berba u Francuskoj također je započela. Količine su male, procjenjuje se ukupno 1,4 milijuna tona, ali je kvaliteta u svim pogledima jako dobra. 
 
Italija prvi proizvođač ekoloških jabuka
Talijanska proizvodnja jabuka ove godine procjenjuje se na 2.079.972 tone što je u skladu s prošlogodišnjim rezultatima i oko 8% niže od prosjeka u posljednjih pet godina. Ekološka proizvodnja u ovoj zemlji postavila je novi rekord s oko 178.000 tona, što je za 8,5% više u odnosu na prošlu godinu. Italija je tako postala najveći proizvođač eko jabuka u Europi. 
 
Agro klub