Jabučni ocat očistit će gotovo sve, izliječiti i spriječiti bolesti…

Sve što vam je potrebno su jabuke, posude u kojima će odstajati, preša ili kućni sokovnik i dobra volja.

Jabučni ocat zaista je poseban dar iz prirode koji je posljednjih godina ponovno postao glavni hit.

Naše bake koristile su ga gotovo za sve, za njegu kože i kose, za čišćenje…

Ovaj proizvod pomaže i u prevenciji bolesti, pomaže kod mršavljenja, izbjeljuje zube, skida kamenac, uklanja neugodne mirise… Ima preko 100 načina na koji ga možete koristiti. Dovoljno razloga da ga poželite napraviti sami?

Sve što vam je potrebno su jabuke, posude u kojima će odstajati, preša ili kućni sokovnik i dobra volja.

Za  15 – 20 litara vrlo kvalitetnog jabučnoga octa potrebno je prirediti 50 – 60 kilograma jabuka.

Evo kako ga pripremiti

Oni koji rade domaći ocat, imaju svoje načine pripravljanja octa zato postoji i više savjeta na koji način ga pripremati. Mi donosimo jedan od njih.

Već sada možete se baciti na posao. Jabuke operite i ubacite u sokovnik. Pobrinite se da skinete sve trule dijelove ako ih ima, koru ne morate skidati. Ako nemate sokovnik i imate manje količine jabuka, možete ih naribati.

Naribane jabuke ili ostatke iz sokovnika ubacite u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite da odstoji dva, tri dana. Posudu prekrijte gazom da ne ulaze nečistoće, a da ima dovoljno zraka za vrenje. Imajte na umu da ocat mora odstajati ponekad i do nekoliko mjeseci pa koristite posude kojih se možete odreći na neko vrijeme.

Nakon što je odstajala dva, tri dana, potrebno ju je procijediti kroz gazu tako da ostane samo sok koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi/bačvi. Tekućina će biti mutna, a tijekom vremena će se stvoriti opna na vrhu. Povremeno procijedite tekućinu kroz gazu da se ne “pokvari” i ponovno vratite u posudu i prekrijte s gazom, a sok će se s vremenom razbistriti.

Svakako kušajte i kada vam okus odgovara, prelijte ocat u čiste staklene boce. Ako dodate kvaščeve gljivice ili imate octenu gljivu otprije, to će svakako ubrzati proces vrenja. Ako nemate, octu će trebati malo više vremena, i do nekoliko mjeseci.

Haber/Vecernji.hr

Možda vam se svidi

Comments are closed.