Ja sam budući član Predsjedništva BiH: Ko je vaš favorit?

Imena svih kandidata za članove Predsjedništva BiH su poznata. I dok će se utrka za srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva odvijati tek između vrlo malog broja kandidata, sa vrlo izvjesnim krajnjih ishodom, kada je u pitanju izbor za bošnjačkog člana Predsjedništva, čekat će nas vrlo vjerovatno nikad zanimljivija i neizvjesnija utrka između čak devet kandidata. Ko je vaš favorit?

BOŠNJACI

Bakir IZETBEGOVIĆ

Aktuelni bošnjački član Predsjedništva nakon pomalo iznenađujuće pobjede na prošlim izborima, ove godine pak u izbornu utrku ulazi kao glavni favorit za novi mandat. Međutim, za razliku od prošlih izbora kada ja nasuprot sebe imao samo dva  kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva – Harisa Silajdžića te Fahrudina Radončića ispred kojeg je na kraju završio sa samo nekoliko hiljada glasova više, ovaj put će mu konkurenciju za Predsjedništvo praviti čak osam protukandidata. Ipak, veličina stranke te relativno disciplinirano i dosljedno glasačko tijelo koje ima SDA, najbolji su Izetbegovićev adut.

Fahrudin RADONČIĆ

Iako je malo ko vjerovao da će se nakon poraza na prošlim izborima odlučiti još jednom da se kandidira za člana Predsjedništva, biznismen i predsjednik SBB-a po drugi put zaredom odlučio se okušati u utrci za najvišu funkciju u državi. S prozapadnom retorikom i baziranju političke platforme na ekonomiji, Radončić prije svega računa na glasove onih građana koji su razočarani politikom stranaka koje su prethodnih godina bile na vlasti.

 Mustafa  CERIĆ

Umalo doživotni reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dugo godina je važio za glavnog ideologa i protagonistu tvrdolinijaške nacionalne struje unutar bošnjačkog naroda. Ipak, u svojoj kampanji za člana Predsjedništva, koju je započeo dosta ranije od ostalih kandidata, Cerić zasad nastupa s krajnje umjerenom retorikom, te ukoliko bude izabran u Predsjedništvo obećava „New Deal“ koji će ekonomski preporoditi našu zemlju.

 Bakir  HADŽIOMEROVIĆ

Vjerovatno i najveće iznenađenje ovih izbora je objava SDP-a da će njihov kandidat za člana Predsjedništva biti čuveni novinar Bakir Hadžiomerović. Eventualni izbor u Predsjedništvo bio bi Hadžiomerovićev prvi politički angažman. Tvrdi da će kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva pokušati ujediniti ljevicu u BiH te da je zbog odgovornosti prema svojoj djeci morao prihvatiti kandidaturu.

 Emir SULJAGIĆ

Još jedan novinar u utrci za Predsjedništvo. No, za razliku od Hadžiomerovića, već posjeduje izvjesno političko iskustvo – najprije kao aktivist SDP-a i savjetnik u gradskim i državnim institucijama, a zatim i kao ministar obrazovanja ispred ove stranke u Vladi Kantona Sarajevo. Kratkotrajni angažman u SDP-u neslavno je završio podnošenjem ostavke na mjesto ministra, a Suljagić se nada da će pak s Demokratskom frontom izgraditi daleko uspješniju političku karijeru.

Mirsad KEBO

Aktuelni potpredsjednik Federacije i nekadašnja siva eminencija u SDA, nakon raskola s matičnom strankom svoj novi politički angažman pokušat će pronaći u Predsjedništvu BiH. Ipak, šanse su objektivno vrlo slabe.

Sefer HALILOVIĆ

Nekadašnji general Armije BiH i dugogodišnji predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke u utrci za člana Predsjedništva računa prvenstveno na glasove bivših boraca te onih građana koji zalažu za oživljavanje patriotskih vrijednosti u BiH s početka devedesetih.

 

HRVATI

Dragan ČOVIĆ

Nekadašnji hrvatski član Predsjedništva i dugogodišnji predsjednik HDZ-a BiH važi za apsolutnog favorita, a u prilog mu posebno ide činjenica da nakon dva mandata Željka Komšića na mjestu hrvatskog člana Predsjedništva njegova stranka uživa gotovo apsolutno podršku unutar hrvatskog glasačkog tijela.

Martin RAGUŽ

Umjereni i perspektivni predsjednik HDZ-a 1990. u utrci za Predsjedništvo, pored hrvatskog biračkog tijela, računa i na glasove dobrog dijela glasača drugih nacionalnosti koji s njim dijeli vrijednosti evropskog puta i prevazilaženja problema pomiriljivim poliitčkim dijalogom. Izbori će pokazati hoće li to biti dovoljan adut za pobjedu.

Živko BUBIMIR

Nakon izbora 2010. kao do tada slabo poznati političar kao grom iz vedra neba postavljen je na funkciju predsjednika Federacije BiH. U međuvremenu je došao u sukob sa svojom matičnom strankom HSP-om, te osnovao vlastitu Stranku pravde i povjerenje ispred koje ulazi u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva. Šanse su mu pak minorne.

Zora TERZIĆ-ŠERAMET

Pored Emira Suljagića za bošnjačkog, Demokratska fronta odlučila je kandidovati i izvjesnu Zoru Terzić-Šeramet za hrvatskog člana Predsjedništva. Na internetu nije moguće pronaći njenu fotografiju, kao ni bilo kakve informacije o njoj, tako da ova kandidatkinja i dalje ostaje nepoznata široj bh. javnosti

 

SRBI

 Mladen IVANIĆ

Prekaljeni političar sa višegodišnjim iskustvom. Nakon što je na posljednjim izborima u utrci za srpskog člana Predsjedništva u neizvjesnoj borbi osvojio tek nekoliko stotina glasova manje od Nebojše Radmanovića, kao kandidat ujedinjene opozicije na sljedeće izbore izlazi kao favorit. Računa da pobjeda opozicije u RS-u neće biti svedena samo na državno Predsjedništvo.

Željka CVIJANOVIĆ

Aktuelnu premijerku Republike Srpske većina posmatra kao žrtveno janje Milorad Dodika koji je svjestan da mjesto srpskog člana Predsjedništva njegova stranka vrlo teško može osvojiti. Ipak, nakon vođenja manjeg entiteta, Cvijanovićka vjeruje da će svoju političku karijeru nastaviti u najvišoj državnoj instituciji.

[poll id=”5″]

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.