Izumitelj generatora za proizvodnju “najjeftinije struje na svijetu” bez podrške

0

O penzioniranom mašinskom inženjeru Tomislavu Cvetkoviću beogradska štampa naširoko je, prije nekoliko godina, pisala kao o izumitelju generatora koji bi mogao proizvoditi “najjeftiniju struju na svijetu”.

Riječ je bila “o pronalasku koji bi Srbiju doveo do najvećeg izvoznika struje zahvaljujući najpovoljnijoj cijeni proizvodnje”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iako je njegov uređaj patentiran u Americi, dobio “zeleno svijetlo” u Italiji i odobren u Zavodu za patente Srbije, od 2008. tj 2013. (kada ga je usavršio) do danas Cvetkovićev pronalazak ostao je samo na (o)smišljenom projektu i kompletiranoj dokumentaciji, a od realizacije još nigdje ništa.

Mada, kako kaže, njegov izum nije pravi “perpetuum mobile”, negdje spada u taj red jer, osim izrade, ništa ne košta i ništa ne traži”. Generator koji je osmislio, naime, ne troši ugalj, gas ni naftu, a ni vodu ni vjetar već je prenosni uređaj koji koristi kinetičku energiju kao obnovljivu i povećava izlaznu snagu. Prema njegovim riječima, zahvaljujući tome, umjesto dosadašnje proizvodne cijene kilovata od 10 do 14 eurocenti, u termoelektranama na ugalj (prema američkoj analizi), generator koji je osmislio daje proizvodnu cenu od svega četiri do pet eurocenti po kilovatu.

Mašinski inženjer Tomislav Cvetković poznat je među kolegama kao projektant velikog elektro-hidrauličng sistema za podizanje kupole na hramu Svetog Save u Beogradu, teške četiri hiljade tona, modernizaciji željezničke signalizacije od Tovarnika do Đevđelije. Projektirao je hidraulične sisteme građevinskih mašina koje se koriste na kopovima uglja, cementaru u Splitu…

Bez detalja, koji bi mogli ugroziti njegovu ideju, naš sagovornik objašnjava, da bi pomoću najobičnijeg automobilskog akumulatora mogao proizvesti tri megavata (MW) struje tako što će, nakon “startovanja” pokrenuti određeni mehanizam i povući generator koji opet svojom energijom pokreće hiljade drugih od isto toliko MW, a može se proizvesti mnogo više energije za sada – dovoljno za elektranu koja bi snabdijevala manji grad od oko 20.000 stanovnika.
On dodaje da bi prenosni uređaj koji koristi kinetičku energiju kao obnovljivu i povećava izlaznu snagu na jedan uloženi kilovat pravio novih osam.

“Ako bi ovaj generator bio primijenjen uvjeren sam da bi mogao zamijeniti sve termoelektrane na ugalj u Srbiji, otpale bi primisli o nuklearnim pogonima koji zagađuju okolinu, a vjetroelektrane bi se pokazale, kao što i jesu, potpuno necelishodnim i nepraktičnim jer proizvode jako malo struje”, smatra Cvetković.

Zbog čega projekt koji je u svjetskim patentim institucijama prihvaćen, a od domaćih nezavisnih eksperata ocijenjen kao “profitabilan i investicijski prihvatljiv”” te da bi mogao biti “doprinos u razvoju Republike Srbije i njenoj ne zavisnosti od uvoza” nije zaživio?

“Godinama se vrtim u krug. Želja mi je bila da prvenstveno pomognem svojoj zemlji. Dakle, patentirao sam ovaj generator u Americi i u Srbiji. U Europi nisam, jer je za to potrebno pola miliona eura, iako je prošao probni test u Italiji – kojim se provjerava ima li patent uoće smisla, a neophodan za izlazak pred Europsku komisiju. Sredstva koja sam tražio za dalji razvoj projekta odnosno za izradu prototipa jednostavno – nema”. kaže Cvetković.

U Americi je zaštita patenta ograničena na godinu dana, a nakon toga potrebno je uraditi prototip koji zahtijeva ogromno ulaganje.

“Za generator od tri megavata potrebno je uložiti oko 4,5 miliona eura, Uzalud objašnjavam da se poslije, kad počne proizvodnja, taj novac vraća uvećan za 20 posto. Međutim, novac je bespovratan ako inovacija ne uspije, tako je i kod nas i u cijelom svijetu. Zato kažem da ne ulazim u posao dok se ne osigura novac za prototip, pa kad ga ispitam i pustim, dokažem njegove parametre onda mogu imati dozvolu da ga upotrebe i dobiju od mene pravo korištenja patenta. Naravno, uz punu kontrolu gde se i kako ulažu sredstva, preko nadležnih ministarstava”, kaženaš sagovornik, prenosi AJB.

Do sada je srbijanski izumitelj Cvetković uzaludno kucao na vrata mnogih ministarstava, pisao pisma, prijedloge i zahtjeve na koja nije dobio odgovor.

“Predao sam zahtjev Ministarstvu za nauku, čekao tri godine, nisu se odazvali ali, nisu ni mogli jer već godinama ne dobijaju ni dinara za inovacije. Ministarstvo energetike, kako mi je objašnjeno, nema fond za nove patente pa sam se pismeno obratio tadašnjem predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću i ministru energetike da u Vladi ukažu na problem. Ni od njih odgovor nisam dobio. Prije mesec dana opet sam pisao Vučiću, sada kao predsjedniku države, tražeči sastanak s njim, uz ministra za inovacije i energetiku jer – oni su ti koji odlučuju da kažu da li im to treba. Poslije su tražili dopunske podatke o meni i sad čekam, možda će pozvati, ali vidim da su prezauzeti pa sumnjam da će se javiti…

Izumitelj generatora koji bi proizvodio “najjeftiniju struju na svijetu” ipak se nada da će se njegov životni projekt realizirati. Naime, nakon što je njegova fabrika Prva Petoletka, likvidirana kao sve državne firme, grupa kolega -stručnjaka osnovala je novu, privatnu Petoletku s kojima dogovara proizvodnju prvih prototipova svog izuma. Nada im se u januaru iduće godine…