Izražen problem bespravne sječe šume na području ZDK

0
122

Bespravna sječa šume na području Zeničko- dobojskog kantona bila je tema današnjeg sastanka na kojeg je premijer Miralem Galijašević pozvao predstavnike svih subjekata u sistemu vlasti kojima je zaštita i eksploatacija šume u nadležnosti. Štete od krađe šume na godišnjem nivou premašuju milion i po KM, u lancu krađe su se pronašli mnogi a stanje je postalo alarmantno pa se konkretnim zaključcima sa ovog skupa, koji je bio zatvoren za javnost, nastoje iznaći efikasniji načini sprečavanja otuženja šume kao nacionalnog blaga…

Problem bespravne sječe šume je do te mjere izražen da je već 12 i 5 da se nešto poduzme, to je društveno zlo s kojim se svakodnevno susrećemo, kaže Jasmin Devedžić, direktor kantonalnog ŠPD-a.

Na jedan etat od 400 hiljada kubika šume godišnje se polovina ukrade, interne su procjene ŠPD-a, što su, tvrde, ogromne cifre i problemi.

Program direktnih mjera za poboljšanje aktivnosti u sprečavanju bespravne sječe šume
na području Zeničko-dobojskog kantona

Danas niko nije upirao prst u konkretnog krivca za ovu pojavu i probleme. Gotovo svi krive sistem i podjednako odgovornima smatraju sve nadležne karike u njemu, što tvrde i u Kantonalnoj upravi za šumarstvo.

Štete od bespravne sječe šuma premašuju milion i po KM na godišnjem nivou, na vidjelo izlaze sve informacije i ovaj sastanka je u svrhu traženja najboljih rješenja efikasnije borbe protiv šumokradica,ukazuje premijer Miralem Galijašević

Današnji sastanak, na kojem nije bilo dozvoljeno prisustvo novinarima, završio je konkretnim zaključcima. Između ostalog,odmah popunjavanje šumarima i kontrolorima Šumske uprave, pojačati kontrolu njihovog rada, obezbjeđivanje šumskih sortimenata na lagerima, pojačana kontrola transporta i inspekcijskog nadzora.Šta će sve ovo značiti u praksi brzo će se vidjeti na terenu.

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here