VIDEO: Izmjene zakona posvađale koalicione partnere SDA i HDZ BiH

0

Sjednica Predstavničkog Parlamenta Federacije prekinuta je i prije usvajanja dnevnog reda. Nakon što su vraćene iz hitne u redovnu proceduru, izmjene Zakona o igrama na sreću su zaustavile rad ovog doma. Stranke vladajuće koalicije nisu se mogle dogovoriti da li da razmatraju ovu tačku ili ne.

Obrazlažući prekid sjednice, predsjedavajući Edin Mušić kazao je kako su na kolegiju bili potpuno podijeljenih stavova.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Stavove SDA i HDZ-a BiH podijelile su izmjene Zakona o igrama na sreću. SDA-ov poslanik Ramiz Meša predložio je parcijalne izmjene. Izrazio je bojaznost jer se sve više ljudi kladi, a naročio maloljetnici.

«Moj cilj nisu bili finansijski efekti, nego da da ozdravimo naše društvo», kazao je on.

Iako se radilo samo o nacrtu izmjena, s predloženim se nije složio HDZ BIH. Instistirali su da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda, tvrdeći da je vraćanjem u formu nacrta prekršen Poslovnik. Predložili su da se sačeka Vladin prijedlog, koji će biti obuhvatniji. SDA i HDZ BiH stavove su pokušali približiti na kolegiju koji je trajao dva sata. No, bezuspješno.

Kako je kazao Ismet Osmanović, šef Kluba SDA, ovaj zakon je predložio poslanik pa je i to bila jedna od spornih tačaka – pojedini koalicioni partneri smatraju da to treba da uradi Vlada.

«Mi smo govorili da to sačeka, ali se nismo mogli izboriti da se sačeka Vladin prijedlog», istakao je Jozo Bagarić, šef Kluba HDZ-a BiH.

Iz SBB-a, trećeg koalicionog partnera, poručili su da oni vjeruju svojim ministrima u Vladi. Iako se proteklih dana moglo čuti kao je koalicija nikad čvršća, današnji nepomirljivi stavovi pokazali su da je dogovor teško postići. Iz SBB-a kažu da ne znaju zašto SDA žuri.

«Očito da postoji neko nepovjerenje poslanika SDA prema njihovim ministrima koji sjede u Vladi», naglašava Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a.

Iz opozicije poručuju da je nastao haos u interesnim zonama iz značajne finansijske oblasti.

Šef Kluba DF-a u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić navodi da se stvar zakomplikovala jer su interesne zone isplivale na tački ovog zakona i kad se parlamenatrna većina nije mogla dogovoriti oko toga ko upravlja finansijskim tokovima, onda se počelo pozivati na Poslovnik.

Ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da se godinama rješava pitanje zakona igara na sreću, zbog čega se ne treba pristajati na parcijalne inicijative, jer se može doći u situaciju da imamo više prijedloga ovog zakona u proceduri, zbog čega može nastati cijela jedna entropija ovog zakona.

federalna.ba