Izgubili ste ključeve? Evo kako ih pronaći… Ali, prvo zatvorite oči!

Oni su proveli istraživanje na dobrovoljcima koje je pokazalo da su oni koji su se koristili tehnikom zatvorenih očiju prije sjetili nekih stvari od onih koji su pokušali pronaći zagubljena sjećanja otvorenih očiju.

To bi se moglo pokazati korisnim tehnikom za svjedoke zločina i drugih kaznenih djela jer bi se prisjetili više detalja vezano uz događaj, pa bi policija trebala na taj način poticati svjedoke da vrate dio zagubljenog sjećanja.

Jedan od važnih čimbenika je i izgradnja dobrog odnosa između istražitelja i svjedoka, uvjereni su znanstvenici.

“Naše istraživanje je jasno pokazalo da sklapanje očiju i dobar odnos između dviju strana pomaže svjedocima da se prisjete više detalja, slikovnih i zvučnih”, rekao je znanstvenik Robert Nash.

Istraživanje je provedeno na način da je izabrana skupina gledala kriminalistički film ili seriju, a potom su dvije skupine, sa sklopljenim i otvorenim očima, odgovarale na pitanja. Prva skupina se “sjećala” puno više detalja od druge skupine.

Psiholozi vjeruju da vid mozgu oduzima jako puno energije za procesuiranje podataka pa se uklanjanjem vidnog polja mozak može više fokusirati na druge stvari.

Izvor:Hina

Možda vam se svidi

Comments are closed.