“Izgleda moćno da Erdogan koji je predsjednik tako moćne zemlje moli Dodika za bilo šta. Ako do toga dođe…”

Srbi i Hrvati danas imaju političku reprezentaciju na nivou BiH. Tražimo dogovor i reprezentativnost kod Bošnjaka. Čekamo reprezentaciju Bošnjaka. Nećemo uticati na to ko su ti predstavnici, ali ih pozivamo da se što prije pojave. Nemojte da vas dugo čekamo.

Poručio je ovo aktuelni predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, nakon današnjeg sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Istočnoom Sarajevu, na kojem je između ostalog bilo riječi o formiranju vlasti na svim nivoima vlasti u BiH.

Kako je kazao, čekaju se politički predstavnici Bonjaka kako bi se zajedno krenulo u ono za šta se oni najviše zalažu, a to je uspješna i sve bolja BiH.

“Ništa se nismo dogovarali što bi bilo protiv nekog trećeg. Tog trećeg pozivamo da sa nama zajedno učestvuje u rješavanju nagomilanih teških problema. Suverenitet BiH može da bude ojačaj činjenicom da lokalne institucije i politički predstavnici preuzmu kompletnu odgovornost za funkcionisanje BiH”, naveo je Dodik na konferenciji za medije po okončanju sastanka.

Kako je istakao, na tom pitanju će se “lomiti sudbina BiH”.

“BiH kao pastorče međunarodnog faktora, koji odlučuje o unutrašnjim pitanjima, nemoguće je da nastavi ovako da živi. To neće biti ni dopušteno”, poručio je Dodik.

Odgovarajući na upit Vijesti.ba da li je za koaliciju sa SDA na nivou BiH, ponovio je da se čeka na političku reprezentaciju Bošnjaka.

“Ni Dragan ni ja ne želimo da utičemo na to ko su igrači u toj reprezentaciji”, dodao je on.

Odgovorio je i na upit u vezi sa navodima medija da predsjednik SDA Bakir Izetbegović preko predsjednika Turske i Srbije, Erdogana i Vučića, lobirao da se Dodika uvjeri da SDA bude dio vlasti na nivou BiH.

“Izgleda moćno da je jedan Erdogan koji je predsjednik tako moćne zemlje, bez obzira na neke politike, zamolio Milorada Dodika za bilo šta. Ako do toga dođe, to ću ozbiljno razmotriti. Nemam nikakvu odluku te vrste i ne bih ušao u špekluacije, jer je u BiH previše špekulacija. O tome se i radi. Prestanimo špekulisati i počnimo nešto raditi. To mi hoćemo, za razliku od svih onih iz FBiH koji misle da Dodik dolazi zbog ovoga i onoga. Ja dolazim da se nešto uradi, ali isto tako neću dugo čekati da se nešto uradi”, naglasio je on.

Možda vam se svidi

Leave A Reply