Izetbegović: Tražit ćemo pomirenje s Hrvatskom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je inicijativu državnog ministra civilnih poslova Adila Osmanovića, kojom se od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine traži da pokrene pravnu proceduru zaštitite interesa Bosne i Hercegovine koje joj po Konvenciji UN-a pripadaju kao pomorskoj državi, kao dobar postupak.

Ta inicijativa, koja za cilj ima zaštitu interesa BiH po pitanju izgradnje Pelješkog mosta, unaprijed je dogovorena.

– Gospodin Osmanović je iskoristio put koji je u ovom času jedini moguć, s obzirom na naše odnose u BiH, s obzirom da BiH ima lidere koji štite interese drugih zemalja. Ljudi u Pravobranilaštvu BiH imaju obavezu da svojom aktivnošću zaštite interese BiH i odgovorni su u slučaju neaktivnosti. Dakle, u slučaju nepoduzimanja aktivnosti su također odgovorni – kazao je Izetbegović.

Pojasnio je kako će daljnje aktivnosti na zaštiti interesa BiH biti usmjerene ka Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu.

– Tražit ćemo pomirenje sa Hrvatskom. To je prva stepenica, da se pomire dva interesa. Interes BiH, da u skladu sa UNCLOS-om ima pravo pristupu otvorenom moru i pravo Hrvatske da spaja svoj teritorij. Pravobranilaštvo će tu morati da krene u tom smjeru – zaključio je Izetbegović.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar