Izetbegović traži zamjenu Komšiću: U vlast uvodi SBiH, BPS i A-SDA?

Iako je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH bio voljan u vlast uvesti Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA nije bio spreman na to, pa je u drugim strankama krenuo tražiti alternativu za Demokratsku frontu, saznaje novinska agencija Patria.

Naime, još jučer je puštena priča u političkim kuloarima da će SDA u vlast uvesti A-SDA, BPS i SBiH čime bi u Federalnom parlamentu većina ima 51 ruku, a u državnom 22 ruke.

Kako nam je potvrdio Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH neki kontakti su ostvareni, ali još nije bilo zvaničnih susreta.

– Pušten je jedan kontakt jučer u gradu sa ljudima iz rukovodstva SDA. Bio je to kratki susret bez zvaničnih razgovora. Mogu reći da je komunikacije bilo, jer smo se slučajno sreli, ali zvaničnih razgovora i pregovora nije bilo.

Svaki poziv na razgovor ćemo pristati, a konačan dogovor o bilo čemu može biti poznat tek poslije pregovora. Ali, ako bude poziva pristat ćemo na sastanak – kazao je Jerlagić.

Čović je načelno prihvatio dogovor SDA i Demokratske fronte o podjeli ministarskih resora u Vladi Federacije BiH 5+5+5 i jedno zajedničko ministarstvo, ali isključivo pod uvjetom da Ministarstvo finansija pripadne HDZ-u, na kojem insistira i DF.

U Komšićevoj stranci postoje čak i neka razmišljanja da se možda i odustane od finansija, ali da onda pet ministarstva koja budu tražili budu „jača“.

Čović je najavio da će se danas do podne znati konačna odluka o formiranju vlasti. Iz vrhova SDA i HDZ-a od jutros se plasiraju informacije da je sastanak čelnika ove dvije stranke navodno u toku, ali niko to još nije zvanično potvrdio.

Zvanične potvrde o definitivnom odustajanju DF-a također nema.

Čović je želio da partner u vlasti bude SBB.

Prema dosadašnjim izjavama Izetbegovića koji ne bi ovu stranku u vlasti, kao i Radončića koji je također poručivao da ga ne zanima SDA niti bi s njima bio partner, SDA je krenula u potragu za novim partnerima.

Jedina konstanta u ovom trenutku su SDA i HDZ. Sve ostalo je krajnje neizvjesno.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH

SDA  29, HDZBIH 13, BPS 4, A-SDA 2, SBIH 3

Predstavnički dom Parlamenta BiH

SDA 10, HDZBIH 4, SDS 5, NDP/PDP 1, BPS 1, A-SDA

Možda vam se svidi

Comments are closed.