Izetbegović pomjerio Čovića sa govornice

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom. Na sastanku je razgovarano o evropskom putu BiH te izazovima sa kojima se naša zemlja suočava na tom putu.

Nakon obraćanja Izetbegovića i Ivanića, medijima se obratio i Dragan Čović. Dok je govorio, iza njegovih leđa stajao je Izetbegović. Kada je završio govor, Izetbegović je prišao Čoviću i gestikulirajući zatražio da se pomjeri kako bi on kao predsjedavajući Predsjedništva BiH stao za govornicu. Čović je to učinio i stao iza njegovih leđa, piše N1.

Tokom sastanka sa Tuskom, Izetbegović je govorio o problemu koji BiH ima kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta.

– Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne da nađemo zajedničko rješenje po pitanju izgradnje Pelješkog mosta. Evropski put je godinama bio u zastoju, tek kroz njemačko-britansku inicijativu je krenulo. Predsjedništvo BiH je bilo lider u ovom procesu. Mi svaku svoju sjednicu počinjemo s prvom tačkom dnevnog reda: Evropski put BiH – kaže Izetbegović.

No, njegov kolega Dragan Čović dao je drugačije mišljenje.

– Pelješki most je pitanje Republike Hrvatske, a ne BiH. To je jasan stav u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva. Volio bih da ta pitanja ne stavimo na dnevni red kada nam dolaze prijatelji. Zahvaljujemo EU što je pomogla ovaj projekt. Nadamo se da ćemo u budućnosti ovakve stvari dogovoriti sa susjedima, u institucijama BiH, pa onda da idemo u javnost s ličnim, stranačkim stavovima svih nas – kazao je Čović.

On se izvinio Tusku što su ga, kako je rekao, zamorili sa tim.

– Bez obzira na naše razlike, to je ambijent predizborne kampanje. Svi vjerujemo da se neke stvari mogu drugačije raditi. Stvarat ćemo ambijent, siguran sam da će Izetbegović u Sofiji iznijeti stav kolektivnog šefa države. Nije često da se u posljednje vrijeme saglasni, ali imamo konsenzus da ste naš prijatelj i da ste ovdje dobrodošli. Ohrabrili ste nas da osnažimo evropski put i nadamo se da smo blizu kandidatskog statusa – rekao je Čović.

Možda vam se svidi

Leave A Reply