7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Izetbegović položio kamen temeljac za investiciju vrijednu 20 miliona KM

Polaganjem kamena temeljca danas u visočkom naselju Gornja Zimča otpočela je jedna od najvećih građevinskih investicija u novijoj historiji ove općine, vrijedna oko 20 miliona KM, javlja bh. novinska agencija Patria.

Riječ je o “Stambeno-poslovno-rekreacionom centru Visoko”, u čiju izgradnju investira firma „Abras Company“ iz Bahreina. Projekt će u naredne tri godine, koliko će biti potrebno da se ovaj kompleks izgradi, otvoriti stotinu novih radnih mjesta, ali i nakon toga općini će godišnje donositi stotine hiljada maraka zarade.

Ahmed Alabras, direktor i vlasnik firme „Abras Company“ kazao je danas u Visokom da ovaj komplesk ne predstavlja samo građevine, bazene, sportske terene i šetališta već mnogo više od toga.

– Jedan dio svojih poslova prebacio sam u ovu zemlju, odnosnu u grad Visoko. Da je moja odluka bila ozbiljna potvrđuje i danas položeni kamen temeljac, a na čijem će mjestu za tri godine biti izgrađen veliki centar – poručio je Alabras.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici firme „Abras Company“, visoka delegacija Bahreina, predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, načelnica Visokog Amra Babić.

Izetbegović je rekao da se BiH trenutno nalazi u jednoj od najizazovnijih faza jer je zemlju pogodila prirodna nesreća katastrofalnih razmjera. Poplave i klizišta ostavili su hiljade građana bez domova, radnih mjesta i poljoprovrednih gazdinstava.

– Koristim ovu priliku da pozovem prijatelje koji su danas sa nama da animiraju svoje vlade da učestvuju u donatorskoj konferenciji koju ćemo uskoro organizirati. Svaka pomoć u sanaciji šteta i otklanjaju posljedica je više nego dobro došla – kazao je Izetbegović.

Načelnica općine Visoko Amra Babić podsjetila je da je Visoko, s ovim projektom, osim Ilidže, Hadžića, Ilijaša i Novog Grada postala još jedna bh. općina gdje će biti građena naselja za odmor, ali i napravljeni novi kapaciteti za razvoj turizma, zanatstva, uslužnih djelatnosti i trgovine.

Prednost u izvođenju građevinskih radova na ovom projektu bit će data domaćim firmama, što znači dodatnu podršku domaćoj radnoj snazi, prenosi Patria.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO