Izetbegović oštro odgovorio Dodiku: Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa nije samo srpsko

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u razgovoru za Russia Today rekao da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) rekao je to komentarišući jučerašnju izjavu člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika koji je rekao ”da Bošnjaci moraju da znaju da BiH nije njihova, a RS je isključivo naša”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko osim naziva Republika Srpska, a ne znam hoće li i to ostati ako gospodin Dodik nastavi s ovakvim izjavama. Čestitam ovaj veliki dan, rođendan Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ide u pravom smjeru, ove sedmice smo napravili jedan bitan korak, ova zemlja je svakim danom sve jača. Postoji hiljadu godina i postojaće još hiljadu – uvjeren sam’ – rekao je Izetbegović.

Potom je komentarisao dogovor o Programu reformi BiH.

– Vidite, ne bih htio nikoga da sabijam u ugao da ne bismo imali neke nove inate Pozvani smo u decembru prošle godinje da podnesemo prvi ANP i na bazi njega je urađen materijal koji je podržao NATO i zemlje Kvinte – rekao je Izetbegović i dodao:

–  Tim dokumentom je deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme odbrane, deblokiran proces rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, formiranja nove strukture vlasti. To je jedan dobar dokument i dobar kompromis. Zahvaljujem se gospodinu Dodiku što je imao snage da uradi takvu stvar – poručio je on.

Podsjećamo, Dodik je u razgovoru za Russia Today rekao da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, što je osnovni problem, te da “Republika Srpska ostaje posvećena svojoj autonomiji i da želi da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom”.