Izetbegović: Od septembra krećemo u snažniju obnovu ekonomije

U intervjuu za Fenu Izetbegović je objasnio da će se raditi na rebalansu budžeta, smanjenju nameta koji nisu neophodni u ovom trenutku, od kreditnih do različitih fiskalnih mjera koje će pomoći kako bi se rasteretio pritisak na sve građane i privredu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas da Stabilizacijski zakon Federacije BiH poseban fokus ima na podršci i pomoći ranjivim grupama građana i dijelovima privrede koji su posebno ugroženi u situaciji pandemije koronavirusa Covid-19.

U intervjuu za “Fenu” Izetbegović je objasnio da će se raditi na rebalansu budžeta, smanjenju nameta koji nisu neophodni u ovom trenutku, od kreditnih do različitih fiskalnih mjera koje će pomoći kako bi se rasteretio pritisak na sve građane i privredu.

– Budžeti su fikcija, oni se planiraju i sada je neophodno uraditi potrebne rebalanse koji će fokus staviti na borbu protiv koronavirusa i ono što se odnosi na zdravlje ljudi, a potom i na ozdravljenje ekonomije. Ne smije se dogoditi da dijelovi privrede u BiH odumru u ovoj situaciji – dodao je Izetbegović, napominjući da je potrebno uraditi realne rebalanse budžeta.

Podsjećajući da je SDA podržala dosadašnje mjere, Izetbegović smatra da bi one trebale biti nešto preciznije kada je u pitanju moratorij na isplatu kredita odnosno na olakšanja i djelomični moratorij za one koji ne mogu da isplaćuju kredite te je mišljenja da mjere u tom segmentu nisu dovoljno precizne i potrebno ih je dopuniti.

– U ovakvoj situaciji počinju nervoze, panika, međusobna optuživanja, populizmi, politikanstva, rivalstva političara koji se takmiče u obećanjima, ali sve je to potrebno izbjeći, biti svjestan toga i izbjeći sve negativne momente i elemente. Trebamo se svi ujediniti u borbi protiv jednog neprijatelja – kazao je predsjednik SDA.

Napominje da je sada vrijeme za jedinstvo i slogu jer postoji mnogo dobrih prijedloga iz svih parlamentarnih stranaka i od eksperata zbog čega Izetbegović vjeruje da se može doći do veoma dobrog budžeta i prijedloga mjera te je pozvao na ujedinjenje i pomoć narodu u ovom trenutku.

Govoreći o Stabilizacijskom zakonu Federacije BiH, istaknuo je da se on odnosi i na kantone i općine, a ići će se na iste prijedloge o pravljenju rebalansa budžeta i fondova na način da se odustaje od toga što nije neophodno u ovom trenutku te da se sredstva usmjere na pomoć građanima, pomoć u borbi protiv koronavirusa te pomoć privredi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirsad Zaimović organizirali su danas sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka te eksperti.

Izetbegović kaže da se na tom sastanku razgovaralo o realnim i utemeljenim prijedlozima jer intervencije u budžetima i fiskalnim mjerama, ali i ekonomiji trebaju osigurati da se ne dogodi intervencija u jednom segmentu, a u isto vrijeme da se naruši drugi segment.

Zbog toga su i potrebna mišljenja ekonomista, smatra Izetbegović, a baza za donošenje ekonomskih mjera bit će prijedlog Vlade FBiH, dok će eksperti pomoći da se realno pristupi onome što predlažu predstavnici pozicije i opozicije.

Osvrnuo se na odgovor Vijeća ministara BiH u vrijeme pandemije, ocjenjujući da su neka ministarstva dobro radila, ali naglašava da sam predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nije dovoljno vidljiv.

Kaže da se s budžetom nije trebalo kasniti. Slična stvar je i sa ostalim mjerama koje je Vijeće ministara već trebalo uraditi, a kao da se namjerno taj posao prepušta entitetima.

– Nadam se da će se Tegeltija pokrenuti, jer koliko ga poznajem on bi mogao dobar posao odraditi u ovoj situaciji, ali još čekamo da se to dogodi – kaže Izetbegović.

Imajući u vidu da će pandemija ostaviti trag na ekonomiju, Izetbegović kaže da će oporavak u ekonomskom smislu biti moguć tek kada u silaznoj putanji bude pandemija, ali je nezahvalno prognozirati kada bi se to moglo desiti.

– Moje nade su da ćemo od sada do septembra rješavati pandemiju odnosno zdravstveni problem te da će on biti u padu do tada kako bismo poslije toga krenuli u snažniju obnovu ekonomije. Tada ćemo se narednih godinu dana baviti obnovom privrede da bismo dosegli stepen kakav smo imali u februaru ove godine – mišljenja je Izetbegović, dodajući da bi se građani trebali pripremiti na to.

Ocijenio je da su građani BiH strpljivi, da su narodi u BiH naučili preživjeti mnogo gore stvari te je njihova discipliniranost od krucijalnog značaja u ovoj situaciji.

– Naša privreda je žilava. Privrednici koji su podizali BiH u posljednjih 20 godina su bez posebne pomoći i podrške u vrlo nepovoljnim uvjetima stvorili firme i načinili ih uspješnim. Oni će ovo izdržati i oporaviti se, a mi imamo i velike resurse – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da je šansa BiH u tome što će razvijene i bogate zemlje kojima BiH izvozi 80 posto proizvodnje, dati velika sredstva za pronalazak lijeka za virus, a BiH to ne može. Te zemlje uložit će i velika sredstva u obnovu svojih privreda.

– Radi se o hiljadama milijardi dolara i eura. Kada oni podignu i pokrenu svoje privrede tada će se i naš dio u tome svemu lako naći i oporaviti – pojasnio je Izetbegović.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply