Izetbegović: Nijedan normalan čovjek ne bi to uradio onome ko treba pomoći njegovom djetetu

0

Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, gostovala je sinoć u Vijestima Hayat TV-a. Govorila je o štrajku na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, stanju u ovoj ustanovi, ali i drugim temama

“Rekli smo da je ovo „kap koja je prelila čašu“ zato što je ovo posljednje nešto što smo tolerisali. Pogledali smo statistiku, od 2016. godine imamo oko 300 verbalnih napada na osoblje i oko 27 fizičkih napada. Veoma smo izloženi zdrastvenoj zaštiti, dolazimo u kontakt sa različitim vrstama ljudi, koji mogu biti opasni, i zato trebamo biti zaštićeni” – pojasnila je Izetbegović na početku gostovanja.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pojasnila je kako je nastao i problem s liječenjem djeteta, pacijentice čiji je otac napao doktora Hasanbegovića.

“Problem je bio u startu u dijagnosticiranju, i bila je potrebna bipsija za dijagnozu. Onda su roditelji otišli u Tursku, kada su vratili dijete iz Turske doveli su je kod nas sa propisanom terapijom koja je izuzetno jaka. Pacijentici kojoj je bila propisana visoka doza lijekova koje KCUS nije imao zbog čega Hasanbegović nije mogao nastaviti liječenje djevojčice tim lijekovima. KCUS nema zakonska ovlaštenja da nabavi tuberkulostatike i citostatike, jer ih nabavlja Federalni zavod osiguranja i reosiguranja” – priča direktorica KCUS -a.

Neki su, pa i advokat napadača, opravdavali čin, ističući kako bi „svaki roditelj postupio slično za svoje dijete“.

“Mislim da nijedan normalan roditelj ne bi postupio tako. To je ispod svakog nivoa, ne bi niko normalan prijetio onom ko treba da pomogne njegovom djetetu. Naš posao je jako težak, i imam pravo kazati da doktori nisu anđeli. Ovdje se radi o ljudima koji su izuzetno sposobni, doktor je znao koji je stepen osjetljivosti i u ovom slučaju” – govori Izetbegović.