Izdata dozvola za rad prvoj vjetroelektrani u Federaciji BiH

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine izdala je dozvolu za rad za proizvodnju električne energije preduzeću “SUŠA COMMERCE” d.o.o. Visoko za vjetroelektranu “Moštre 1”, naselje Zimča, općina Visoko, predviđene godišnje proizvodnje 1.080 MWh.

Vjetroelektrana Moštre 1 prva izgrrađena vjetroelektrana u Federaciji BiH. Vjetroelektrana je podignuta još 2008. godine, a puštena je u rad 2013. godine.

FERK je izdao dozvolu za rad za proizvodnju električne energije u solarnoj fotonaponskoj elektrani “ENERGO SOLAR”, u naselju Risovac, općina Jablanica, predviđene godišnje proizvodnje 25,00 MWh vlasnika Nikole Marića.

Izdane su i tri dozvole za opskrbu električnom energijom II. reda i to podnositeljima: Vitol-Adriatik d.o.o. iz Sarajeva, G-Petrol d.o.o. Sarajevo te HEP Energija d.o.o.. Privrednim društvima “PROMING” d.o.o. Bugojno i ERDAL d.o.o. iz Sarajeva izdane su dozvole za rad (licence) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om.

Nadalje, izdane su i dozvole za rad (licence) za transport naftnih derivata cestovnim prometom za podnositelje „PROMING“ do.o. Bugojno i DOO “IBRAHIMOVIĆ” Bosanska Krupa.

Dozvole za rad (licence) za trgovanje LPG-om izdane su podnositeljima zahtjeva “PROMING” d.o.o. Bugojno i ERDAL d.o.o. iz Sarajeva. Uz navedeno, FERK je donio i rješenje o oduzimanju dozvole za rad (licence) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a za imatelja dozvole “AHMETSPAHIĆ PETROL” d.o.o. Sarajevo te rješenja o oduzimanju dozvole za rad (licence) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om imateljima dozvola “AHMETSPAHIĆ PETROIL” d.o.o. Sarajevo i “RPC Superfos Balkan” d.o.o. iz Gračanice.

Usvojeno je i rješenje o oduzimanju dozvole (licence) za transport naftnih derivata cestovnim prometom imatelja dozvole “AHMETSPAHIĆ PETROL” d.o.o. Sarajevo. U postupak opće rasprave upućen je Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja “EKO-REM” d.o.o. Sarajevo. (Indikator.ba)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar