Izbori prošli, plakati ostali. Ko je zadužen za skidanje?

Predizborna kampanja i izbori su završeni, ostalo je smeće na ulicama glavnog grada BiH, ali i nekih drugih gradova gdje je bilo postavljanja plakata na za to nepredviđena mjesta.

U pravilu, političke stranke i kandidati bi trebali pokupiti smeće iza sebe, odnosno na mjestima na kojima nije predviđeno plaketiranje, nisu ih trebali ni postavljati.

Nakon svakih izbora pojavljuje se isti problem, pa je tako i sada. Na pojedinim mjestima u Kaknju predizborni reklamni materijali su se pretvorili u hrpe smeća.

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći  zabranjeno je postavljati plakate na ulične bandere, stabla, fasada, stubova, podzide pored kolovaza…, ali bilo je i toga. Ukoliko Komunalna inspekcija napiše prijave tim strankama one su dužne da to uklone, odnosno da plate nekome da to ukloni. Ponekad preduzeće ‘Rad’ dobije rješenje od općina da uklanja i skida te plakate. To je poprilično mukotrpan posao.

[doptg id=76]

Slična je situacija i u drugim gradovima. Također, i u ranijim izbornim ciklusima komunalne inspekcije su upozoravale političke subjekte na postavljanje plakata na nepredviđena mjesta te tražile da ih sami uklone sa ulica.

Možda vam se svidi

Comments are closed.