-6.1 C
Kakanj
Nedjelja, 7 Marta, 2021

Iza lijepo vaspitanog muškarca stoji mudra majka: Savjeti za mame koje odgajaju dječake

Roditelji koji imaju sinove vrlo dobro znaju da ponekad nije tako lako s njima izaći na kraj. Međutim, naoružani promišljenim metodama odgoja, od njih možete vrlo lako napraviti divne muškarce.

1. Kontrolišite njihovu agresiju

Ako se vaš sin ponaša previše bezobrazno prema drugoj djeci to može dovesti do činjenice da se druga djeca neće igrati s njim i neće imati društvo. Zato ga pokušajte naučiti empatiji prema drugima i osnovnim principima pravilne igre. Nikada ne smije zaboraviti da i drugi mogu biti povrijeđeni.

2. Ne smirujte ga ako se ponaša “previše aktivno”

Djeca su puna energije i svako dijete ispoljava tu energiju na svoj jedinstven način. Pustite ga da uživa u svojoj živosti, ne uskraćujte mu to.

3. Naučite ga da bude pristojan prema drugoj djeci i odraslima

Pokušajte dijete usmjeriti u pozitivnijem smjeru. Bez obzira na to šta se dogodi, vi kao roditelji nikada ne biste trebali odgovoriti na agresivno i bezobrazno ponašanje djeteta vlastitom agresijom. Pokažite kako se to može izvesti na ljepši način i dijete će to upamtiti.

4. Potaknite dobrotu u njemu

Smatra se da su dječaci po svojoj prirodi bezobrazni i drčni, ali zapravo je to uglavnom posljedica toksične muškosti koja prevladava u modernom društvu. Dječaci (i muškarci u koje će jednog dana odrasti) takođe mogu biti ljubazni i empatični prema drugima, a njihovi roditelji ih mogu tome naučiti.

5. Ne kritikujte ga zbog stvari koje su svojstvene djeci

Ako imate malu djecu, nikako ih ne možete natjerati da uvijek budu savršeno čista. Dok se igraju vani, i dalje će zaprljati odjeću, obuću, igračke i sebe. Jedini način da pronađete unutrašnji mir je da se prestanete ljutiti na njih zbog toga.

Ne zaboravite da će se prljavština isprati, ali sjećanja na zabavne igre s vršnjacima ostaće im u mislima dugi niz godina, prenosi Pult24info

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO