Iz Volkswagena stižu grijači vjetrobrana bez žica

Kupci pojedinih modela njemačkog proizvođača uskoro će moći da naruče svoj automobil sa novim sistemom grijanja prednjeg vjertobranskog stakla, koji neće koristiti žice.

Problem odleđivanja vjetrobrana automobila proizvođači su riješili tako što su u svoja vozila počeli da ugrađuju grijače sa veoma tankim žicama. Volkswagen je sada ponudio unaprijeđeno rješenje i zamjenio postojeće grijače, koji su iako izuzetno tanki, ipak vidljivi u određenim slučajevima i okolnostima. Novi odleđivači napravljeni su od izuzetno tankog sloja srebra, koji se nalazi između slojeva laminiranog vjetrobranskog stakla. Koristeći između 400 i 500 vati, ovakvo staklo u stanju je da se brzo zagrije i otopi snjeg ili led koji se na njemu formirao.

Pored toga, novi Volkswagenov sistem obuhvata dodatna tanka vlakna koja se također zagrijavaju spriječavajući da se brisači zalede i stvrdnu na mrazu, i “zeljepe” za staklo.

U početku, novo vjetrobransko staklo bit će dostupno kao doplatna opcija na europskom tržištu u modelima Golf, Tiguan, Passat i Sharan, po cijeni od 340 eura.

 

Možda vam se svidi

avatar