Iz minuta u minut: Kataklizma

17.27 sati, Štabu CZ-a prijavljeno je pucanje zemlje iznad sela Sopotnica.

17.26 sati, stiže prijava da se u Bićeru pojavilo novo klizište.

17.25 sati, ogromnim klizištem zatrpan je put za Sebinje.

17.24 sati, u Crnču nema vode.

16.53 sati, u akciji prikupljanja pomoći ugroženim građanima učestvuje i Neformalna grupa građana “Bajramska radost”.

16.39 sati, u Kraljevoj Sutjesci realizirala se cjelodnevna volonterska akcija čišćenja naselja od nanosa i mulja. U akciji učestvuju mještani, dvije grupe volontera koje su došle iz Kaknja i mladi Kraljeve Sutjeske. Angažirana je i mehanizacija. Za učesnike akcije obezbijeđena je hrana. Fotografije pogledajte i više informacija saznajte klikom http://www.kraljeva-sutjeska.com/portal/2014/05/9964/

16.30 sati, dvije osobe iz Hausovića evakuisane su radi ugroženosti njihove kuće. Smještene su u Hotel “Premium”.

16.28 sati, klizište u Kučićima ne ugrožava stambene objekte.

16.18 sati, sve količine gotove hrane koju su ugroženima donirali građani Kaknja stigle su do osoba kojima su namijenjene, a do večeri određena količina hrane će biti dostavljena i na područje Tršća. Jedan dio je dostavljen i volonterima koji vrijedno rade cijeli dan. Zahvaljujemo građanima Kaknja.

Vršena je i podjela prehrambenih paketa. Akcija se nastavlja i sutra.

15.45 sati, u Kaparovićima se vodi borba sa klizištem. Angažirana je mehanizacija.

15.44 sati, most u Brežanima još jednom je odbranjen.

15.30 sati, riješen je problem klizištem prekinute saobraćajnice u Brnju.

15.29 sati, upućena je mehanizacija u cilju deblokade naselja Mioči.

15.21 sati, počinje novi val odlučnih aktivnosti da se saobraćajnica do Vukanovića deblokira. Obzirom da ogromna klizišta iz pravca Nažbilja značajno usporavaju napredovanje prema Vukanovićima, započinje odlučno probijanje sa druge strane iz pravca Ivnice.

15.20 sati, u naselju Seoce nema vode. U MZ Seoce zabilježeno je 5 klizišta koja nisu ugrozila ljude.

15.11 sati, selo Javor je saobraćajno blokirano, postoji saobraćajna alternativa preko Kujavča. Nema vode, radi se na alternativnom snabdijevanju.

15.01 sati, na poziv Udruženja žena općine Kakanj (UŽOK) za učešće u humanitarnoj akciji odazvalo se 79 osoba iz Kaknja. Prikupljene su velike količine hrane, odjeće i obuće. Akcija je realizirana danas od 7.00 do 14.00 sati.

14.50 sati, molimo građane Kaknja da u Štab CZ-a prijave one trgovce koji u ovoj teškoj situaciji prodaju svijeće, vodu i druge potrepštine po višestruko većim cijenama od realnih.

14.48 sati, put za Mioče je blokiran, iznad ovog naselja su zabilježena dva odrona.

14.47 sati, UŽOK je realizirao veliku humanitarnu akciju.

14.36 sati, Putna komunikacije za Lučane je blokirana, ali postoji alternativa.

14.09 sati, stiže informacija da se pojavilo novo klizište na području Desetnika, te da ugrožava određeni broj kuća.

13.59 sati, velike količine hrane dostavili su građani u Općinski štab civilne zaštite. Hranu su obezbjedili Irma Numanović iz Teslića, hranu su preko prijatelja u Kaknju donirali Dinko i Edina Vrabac iz Ljubljane, donatori hrane su i Dragica Krajišnik, Senada Sikira, porodice Begovac, Čaluk i Duraković, Majra Kubura, Neđmin Kevilj, Ajla i Zerina Zekić, Pekara “Sarajka”, Jakub Delibašić, mladi iz naselja Pope-dio naselje oko džamije.

13.20 sati, kakanjske ulice od mulja i nanosa čiste volonteri, pozivamo sve građane da im se pridruže. Sapiranja ulica trenutno nema i neće ga biti sve dok ima prioritetnijih situacija. Bilo bi nemoralno i nehumano prati ulice, dok su negdje nečiji život ili kuća ugroženi. Pozivamo građane da ne upućuju zahtjeve za sapiranje ulica, gazit ćemo blato sve dok ima ugroženih ljudskih života i stambenih jedinica.

13.07 sati, zajedno sa volonterima Crvenog križa, u Vukanoviće je iz Ivnice pješke otišla i ekipa za pružanje medicinske pomoći koju čine ljekar i medicinsko osoblje. Podsjećamo, Vukanovići su saobraćajno blokirani sa svih strana.

13.06 sati, prohodan je put Kakanj – Ivnica – Semetiš.

12.52 sati, uz brojne svijetle primjere, ima nažalost i primjera druge vrste. Pozivamo omladinu iz kafića u gradskoj jezgri da se odmah aktiviraju, uzmu lopate i da pomognu ljudima koji su ugroženi, ili da se aktiviraju u svom naselju, ulici, sokaku, u mjesnoj zajednici…

12.51 sati, Općinski štab civilne zaštite obavještava građane da su i  zakonski i moralno obavezni da se u svojim naseljima odmah angažiraju i  volonterski uključe u akcije. Neka građani ne očekuju da će neko drugi  doći da očisti smeće i mulj u njihovom naselju, ulici ili sokaku. Neka  ne očekuju da će neko drugi uzeti za lopatu pa uređivati njihove avlije,  dvorišta i ulice. Nijemog promatranja ili provirivanja s prozora dok drugi rade ne smije biti. Svi radno sposobni trebaju odmah izaći, organizirati se, i raditi.

12.48 sati, put za za Ponijere prohodan je samo iz pravca Tršća, iz pravca Kraljeve Sutjeske nije moguće doći do Ponijera zbog odrona velikih razmjera.

12.41 sati, nakon normalizacije uslova za saobraćaj u Ulici branilaca, ponovo je uspostavljen jednosmjerni kružni tok saobraćaja u gradskoj jezgri.

12.29 sati, put za Ponijere je prohodan, na Ponijerima ima snijega pa se preporučuje da vozila koja budu saobraćala u ovom pravcu posjeduju zimsku opremu. Preporučuje se da na Ponijere idu vozila osoba koje žele svoje roditelje, rodbinu ili prijatelje vratiti u Kakanj.

12.21 sati, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetio je danas Povezice i Kraljevu Sutjesku s ciljem sagledavanja trenutnog stanja i razmjera prirodne nesreće na području Kaknja.

12.11 sati, uz brojne svijetle primjere, ima nažalost i primjera druge vrste. Pozivamo omladinu iz kafića u gradskoj jezgri da se odmah aktiviraju, uzmu lopate i da pomognu ljudima koji su ugroženi, ili da se aktiviraju u svom naselju, ulici, sokaku, u mjesnoj zajednici…

12.08 sati, Mirsad Bajtarević iz MZ Kakanj II ponudio je smještaj za 4 ugrožene osobe u svojoj kući. Štab CZ-a je uvrstio ovu informaciju na spisak raspoloživih kapaciteta koji će biti angažirani u slučaju potrebe.

12.05 sati, distribuciju hrane na terenu vrše aktivisti Crvenog križa općine Kakanj. Kontakt telefon 032 554 968.

11.25 sati, pripadnici civilne zaštite, mještani, volonteri i angažirana mehanizacija jutros se bore sa klizištima na području Tršća.

11.14 sati, obavještavamo mještane koji uporno traže da se mašinama intervenira na klizištima da Štab CZ-a intervenira na onim klizištima gdje se smije intervenirati. Postoje i klizišta koja se prema uputama stručnjaka geološke struke trenutno ne smiju dirati jer bi u slučaju intervencije mogle nastati nesagledive posljedice usljed aktiviranja novih količina zemlje.

Tamo gdje je moguće intervenirati, prioriteti se određuju prema procjeni ugroženosti ljudskih života i stambenih objekata.

11.12 sati, u Brežanima se brani most kako bi se spasila komunikacija prema Brežanima i Bištranima. Kamionima se dovozi kamen, prave se nasipi, sa obje strane mosta rade mašine.

11.10 sati, u Kraljevu Sutjesku jutros je upućeno 15 volontera da pomognu mještanima i angažiranoj mehanizaciji u borbi sa klizištem.

11.07 sati, i dalje bez prestanka traje probijanje puta prema Lipnici, cilj je u konačnici deblokirati Vukanoviće jer je put za ovo naselje iz pravca Tršća totalno uništen.

11.06 sati, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ovim momentima obilazi Povezice.

10.57 sati, Općinski štab civilne zaštite je sugerisao JP “Autoceste” F BiH da bi trebalo privremeno prestati naplaćivati cestarinu građanima Kaknja koji su prinuđeni koristiti autocestu zbog blokada puteva. Odluku dakle trebaju donijeti federalne vlasti, Općina Kakanj u tome nema nadležnost.

10.52 sati, aktivisti Crvenog križa općine Kakanj uputili su se prema Vukanovićima kako bi dostavili pakete sa prehrambenim artiklima i lijekove. Njima će u susret, koliko im okolnosti budu dozvoljavale, poći i mještani Vukanovića.

10.36 sati, u Štab CZ-a u soliteru II konstantno stiže hrana, lijekovi i odjeća za ugrožene građane Kaknja. Teško je pobrojati sve donatore.

10.09 sati, iz Slijevnica stiže informacija da se pojavilo klizište koje ugrožava kuće. Upućena je ekipa na teren.

10.06 sati, mještani Tršća su pravi heroji. Mještani svih uzrasta i generacija su učestvovali u jučerašnjoj akciji, svu mehanizaciju koju su imali su angažirali i uspjeli su zaustaviti klizište.

10.02 sati, molimo građane Kaknja da u Štab CZ-a prijave one trgovce koji u ovoj teškoj situaciji prodaju svijeće, vodu i druge potrepštine po višestruko većim cijenama od realnih.

9.46 sati, Općinski štab civilne zaštite obavještava građane da su i zakonski i moralno obavezni da se u svojim naseljima odmah angažiraju i volonterski uključe u akcije. Neka građani ne očekuju da će neko drugi doći da očisti smeće i mulj u njihovom naselju, ulici ili sokaku. Neka ne očekuju da će neko drugi uzeti za lopatu pa uređivati njihove avlije, dvorišta i ulice. Nijemog promatranja ili provirivanja s prozora dok drugi rade ne smije biti. Svi radno sposobni trebaju odmah izaći, organizirati se, i raditi.

 9.39 sati, obavijest za medije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir
Izetbegović danas će posjetiti Kakanj. Posjeta počinje u 10.30 sati, sa lokacije
autobuske stanice u pravcu Povezica. Nakon toga, uslijedit će posjeta Kraljevoj
Sutjesci.

9.31, protekla tri dana Općinski štab civilne zaštite iz minute u minutu
objavljuje informacije o aktivnostima Štaba i dešavanjima na terenu.
Zahvaljujemo Radiju Kakanj, NTV IC, kakanjskim web-portalima i drugim medijima
koji konstantno prenose ove informacije koje Štab objavljuje na službenoj
web-stranici Općine Kakanj

9.30 sati, danas u popodnevnim satima Humanitarna organizacija “World Vision”
će u Kakanj dostaviti 70 paketa sa prehrambenim artiklima.

9.15 sati, u toku borbe protiv poplava i vodene bujice, bez obzira na teške
okolnosti, Općinski štab civilne zaštite Kakanj kojim komanduje općinski
načelnik Nermin Mandra je postavio i realizirao veoma ozbiljan i učinkovit
sistem djelovanja. Kakanj ipak nije postao grad-slučaj jer su poredani
prioriteti, uvezan sistem, angažirana mehanizacija, a u svemu tome posebna uloga
pripada građanima i privrednim subjektima koji su se organizirali, uključili se
u aktivnosti i zajedno sa Štabom CZ-a vodili grčevitu borbu.

Naravno, u ovakvim okolnostima ima i nezadovoljnih jer svaki pojedinac može
smatrati da je njegov problem najveći i najprioritetniji, ali Štab sagledava
cjelokupno stanje u općini i određuje prioritete.

8.54 sati, PAŽNJA! Općinski štab civilne zaštite daje uputu građanima da u
slučaju pojave klizišta u blizini stambenih objekata, pucanja zidova kuća i
drugih pojava koje nagovještavaju opasnost odmah napuste stambeni objekat u
kojem borave, te da se odmaknu na sigurnu udaljenost. Ovako treba postupiti
čim se pojave prvi znakovi opasnosti.

8.50 sati, aktivisti Crvenog križa općine Kakanj danas će se pješice od
Ivnice pokušati probiti do Vukanovića koji su saobraćajno blokirani kako bi na
ovom području bila izvršena podjela paketa sa prehrambenim artiklima.

8.48 sati, u Hotelu “Premium” Kakanj smješteno je 7 osoba koje su proteklih
dana evakuisane iz svojih domova, ostali evakuisani su smješteni kod svoje
rodbine.

8.41 sati, Crveni križ općine Kakanj jučer je vršio podjelu paketa sa
prehrambenim artiklima na području Povezica, Vehaba, Brežana, Kraljeve Sutjeske,
Tičića i Donjeg Kaknja. Pomoć je dijeljena ljudima čiji su objekti ugroženi
poplavama. Pomoć je realizirana vozilom kojeg je na raspolaganje stavila firma
“AS computers”, privatnim vozilom direktora Centra za socijalni rad, te
privatnim vozilima roditelja mladih koji su aktivisti Crvenog križa.

8.13 sati, vodena bujica ponovo prijeti mostu i okolnim kućama u Brežanima.
Voda nosi odbrambene nasipe. Započinje novi val odbrambenih aktivnosti.

8.10 sati, put za Tršće ponovo je blokiran na ulazu u naselje. Mehanizacije
intervenira.

7.58 sati, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović
obići će danas općine Visoko, Kakanj, Zenicu i Maglaj, najugroženija područja
zahvaćena poplavama u ovom dijelu BiH.
Predsjedavajući Izetbegović će u 10,00 sati obići lokalitet Donje Moštre, u
općini Visoko.

Nakon općine Visoko, predsjedavajući Izetbegović će posjetiti
područja općine Kakanj, te poplavom ugrožena područja uz rijeku Bosnu na potezu
od Zenice do Maglaja
7.56 sati, put za Pavloviće je blokiran.

Subota, 17. maj 2014. godine, 7.47 sati, nakon sinošnjeg probijanja puta za
Brnjic iz pravca Zenice, put je kraći period ponovo bio blokiran manjim odronom,
ali je i ovaj problem riješen. Dakle, do Brnjica je moguće doći iz pravca
Zenice, ali se preporučuje korištenje terenskih vozila.

21.54 sati, u Krševcu je iseljena jedna porodica, u Hodžićima dvije, u Turalićima jedna porodica. Putevi između ovih sela su u prekidu.

 

21.48 sati, stigle su nove količine hrane. Donatori su Vijeće mladih, radnici Robota Kakanj i Majda Sadiković.

 

21.45 sati, u Općinskom štabu civilne zaštite održava se sastanak sa predstavnicima Trgošpeda. Rezimiraju se aktivnosti realizirana danas, sagledava stanje puteva na kojima je Trgošped intervenirao, te prave planovi za sutrašnje aktivnosti.

 

21.23 sati, na području Ričice najteže je na području Kaparovića gdje su iz kuća izmještene starije osobe zbog klizišta koje prijeti kućama.

 

20.54 sati, još traje probijanje puta iz pravca Hrastovca prema Brnjicu. Za mašinama idu ekipe za pružanje pomoći mještanima Brnjica.

 

20.52 sati, preko 10.000 m3 zemlje obrušilo se jučer na dionici pruge Kakanj-Lašva u mjestu Modrinje u dužini od preko 100 metara i visini preko tri metra.

To je samo jedno od klizišta pokrenutih na ovoj dionici, a ima ih još devet. Kritična situacija je i u mjestu Gora gdje se obrušilo preko 3.000 m3 zemlje. Pokidana je i kontaktna mreža u dužini od 3000 m.

Iako ekipe ŽFBiH neprekidno rade na raščišćavanju terena i u jednom trenutku su otklonile nanose, novi odroni ponovo su zatrpali kritične dijelove pruge. ŽFBiH i dalje intenzivno rade na njihovom otklanjanju, kako bi se uspostavio saobraćaj na relaciji Sarajevo – Zenica.

Rovokopači i bageri djeluju iz pravca Sarajeva i Zenice i do ranih večernjih sati uspio se otkloniti jedan dio nanosa. ŽFBiH unajmile su određeni dio mašina od privatnih kompanija, a jedan dio ustupila je kompanija Autoceste FBiH.

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH

 

20.50 sati, iz Kevilja (Ričica) stiže informacija da je zbog klizišta jedna porodica prisliljena napustiti svoj dom.

 

20.50 sati, PAŽNJA! Općinski štab civilne zaštite daje uputu građanima  da u slučaju  pojave klizišta u blizini stambenih objekata, pucanja  zidova kuća i  drugih pojava koje nagovještavaju opasnost odmah napuste  stambeni  objekat u kojem borave, te da se odmaknu na sigurnu  udaljenost. Ovako  treba postupiti čim se pojave prvi znakovi opasnosti.

 

20.44 sati, mještani sa područja Ričice danas su se borili sa klizištem u Kaparovićima. Kopali su kanale kako bi zaustavili oticanje vode u zonu klizišta.

 

20.08 sati, zabilježeno je nekoliko slučajeva u kojima su vozači samoinicijativno pokušali voziti ispod Cementarskog mosta u pravcu Kaknja. Ovaj put zbog mulja nije pogodan za komunikaciju, zato još jednom sugerišemo da se ne koristi ova komunikacija. Potrebno je saobraćati preko Cementarskog mosta.

 

19.50 sati, JP “Vodokom” ulaže nadljudske napore kako bi se obezbijedilo vodosnabdijevanje vodom. Prema najavama, voda bi trebala doći oko ponoći.

 

19.13 sati, Most u Brežanima je odbranjen od prijetnje da ga odnese vodena bujica.

 

Nekoliko sati trajale su aktivnosti na rješavanju problema plavljena na relaciji Kaoma-Đuđin most.

 

Ogromne količine materijala su istresene čime je odbranjen put u blizini firme IDEAL u Zgošći.

 

Odbranjem je i put kod bivše samoposluge u Zgošći.

 

19.07 sati, put do Paočina je prohodan. Stvoreni su preduslovi da se može pristupiti popravci dalekovoda na ovom području.

 

19.03 sati, hranu su donirali Adnan Čolo i Dragan Višekruna.

 

19.02 sati, Općinski štab civilne zaštite za sutra će obezbijediti sprecijalno vozilo kako bi radnici Elektrodistribucije osposobili trafo stanicu Čifići.

 

18.34 sati, Kantonalna uprava civilne zaštite objavila je uputstvo kako se ponašati nakon poplave. Uputstvo pogledajte klikom ovdje

 

18.09 sati, iako voda više ne prelazi preko mosta kod džamije u  Donjem Kaknju, saobraćaj preko ovog mosta nije moguć jer voda još plavi okolno područje. Iz Donjeg Kaknja moguće je do Kaknja doći preko Bilješeva i dalje autocestom.

 

18.02 sati, ekipe za pružanje pomoći koje predvodi općinski načelnik Nermin Mandra stigle su do Hrastovca, javljaju radioamateri. Ispred njih mašine čiste jedan po jedan odron kako bi se u konačnici uspjelo doći do Brnjica.

 

17.41 sati, PAŽNJA! Općinski štab civilne zaštite daje uputu građanima da u slučaju pojave klizišta u blizini stambenih objekata, pucanja zidova kuća i drugih pojava koje nagovještavaju opasnost odmah napuste stambeni objekat u kojem borave, te da se odmaknu na sigurnu udaljenost. Ovako treba postupiti čim se pojave prvi znakovi opasnosti.

17.28 sati, mještani Tršća su pravi heroji. Mještani svih uzrasta i generacija su učestvovali u današnjoj akciji, svu mehanizaciju koju su imali su angažirali i uspjeli su zaustaviti klizište.

17.24 sati, hranu su donirali Vijeće mladih općine Kakanj, Elma Čeliković, Edina Seferović i dr. Senka Balorda.

17.20 sati, prostorije Općinskog štaba civilne zaštite posjetili su predstavnici Medžlisa IZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković, NIjaz Đokić, Zakir ef. Ljubović i Sakib ef. Osmanbegović , poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić, predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić, vijećnik OV Kakanj Ivica Petrović i ministrica zdravstva ZDK u ostavci Senka Balorda.

17.16 sati, U Modrinju nije bilo intervencije na sanaciji klizišta jer su stručnjaci geološke struke rekli da se uklanjanje smije vršiti tek kada nestane ocjednih voda, u suprotnom pokrenulo bi se novo i veće klizište koje bi ugrozilo kuće.

17.18 sati, Put za Lučane je blokiran.

16.58 sati, u toku je novi val distribucije hrane na ugrožena područja.

16.46 sati, hrana se distribuira na ugrožena područja, ljudima koji su pogođeni poplavama… Čekamo informaciju da je probijen put za Brnjic.

16.44 sati, građani Kaknja iz minute u minutu pristižu, donose hranu i prehrambene pakete, nude da budu volonterski angažirani… Redovi su u prostorijama Štaba civilne zaštite u soliteru II. To je naš Kakanj.

16.31 sati, hranu su donirali Asim Kićo, Dževdet Rajkić, Eniz Kozlić, Ševal Bašić i Tarik Jusupović.

16.01 sati, Hasna i Selvedina Goga su donirale hranu, humanitarne pakete i hranu su donirale firme ADS i “Primus color”, hrana i paketi se odmah šalju u ugrožena područja.

15.45 sati, sa ekipama koje se pokušavaju probiti do Brnjica je i općinski načelnik Nermin Mandra, koji je po dužnosti i komandant Općinskog štaba civilne zaštite. Načelnik se i tokom jučerašnjeg dana pokušao probiti do Brnjica iz pravca Zenice, ali je uspio doći do Hrastovca, a dalje nije bilo moguće zbog silnih odrona. Od samog početka borbe protiv vodene stihije načelnik obilazi ugrožena područja, a istovremeno i rukovodi aktivnostima Općinskog štaba civilne zaštite.

15.44 sati, saobraćaj u pravcu Zgošće odvija se preko Parmak mahale jer se u blizini firme IDEAL realiziraju aktivnosti na zaštiti puta.

15.39 sati, sve raspoložive ekipe civilne zaštite i ekipe za pružanje medicinske pomoći su upućene preme Brnjicu gdje čekaju na probijanju puta iz pravca Zenice, odnosno Hrastovca. U Brnjic su poslani i radio-amateri kako bi se osigurala komunikacija jer na području Brnjica ne funkcionišu trenutno fiksna i mobilna telefonija.

15.13 sati, molimo građane Kaknja da u Općinu prijave one trgovce koji u ovoj teškoj situaciji prodaju svijeće, vodu i druge potrepštine po višestruko većim cijenama od realnih.

15.06 sti, čeka se probijanje puta za Brnjic, ekipe zadužene da pomognu mještanima su spremne za ulazak na područje Brnjica čim se put odblokira.

15.04 sati, hrana koju su dostavili građani Kaknja i privredni subjekti distribuira se mještanima poplavljenih područja.

14.55 sati, u Štab civilne zaštite stižu građani Kaknja koji se žele uključiti u akciju. U ime firmi “Delibašić Poliuretani” i “Plama Pur BH” Mensur Muftić donirao je hranu, te druge vrste pomoći. Javili su se bageristi koji imaju iskustva u radu sa teškim mašinama, stižu volonteri, Medicinska ustanova “Intermed” je ponudila pomoć, Neđad Bašić je donirao hranu…

14.50 sati, Njemačka nevladina organizacija “Help” dostavila je dvije pumpe muljarice.

14.37 sati, članovi Planinarskog društva “Bobovac” Kakanj napravili su veliki poduhvat. Probili su se pješice do Ponijera, sagledali stanje puta, te natrag donijeli vrijedne informacije koje ću u značajnoj mjeri pridonijeti ubrzavanju aktivnosti na probijanju blokada na ovom putu. Osim velikog razaranje puta iznad Tršća, postoji još jeno veliko uništenje, te nekoliko odrona na putu, te slučajeva odvaljenog kolovoza.

14.04 sati, moguće je koristiti i saobraćajnicu preko Karaulskog Polja, ali voda još uvijek preljeva preko mosta kod džamije u Donjem Kaknju.

13.54 sati, Donji Kakanj trenutno ima slobodnu komunikaciju u pravcu Bilješeva do autoceste.

13.43 sati, put za Tršće je prohodan.

13.38 sati, Štab civilne zaštite uputio je jednu mašinu na Đuđin most gdje Zgošća izlazi iz korita i plavi okolno područje.

13.33, nastupili su problemi sa snabdijevanjem vodom. Saopštenje JP “Vodokom” Kakanj:

Izvorište Bukovica još uvijek je zatvoreno. Međutim, prema posljednjim informacijama s terena, ukoliko ne bude rasta vodotoka, sanacija na vodozahvatu Bukovica mogla bi biti završena tokom dana, a puštanje u funkciju u kasnim poslijepodnevnim satima. To bi značilo stabilizaciju vodosnabdijevanja na cijelom području gradskog sistema. Trenutno alternativno snabdijevanje odvija se sa izvorišta Ilidža. Većina stanovništva koja se snabdijeva sa gradskog vodovoda imaju vodu, ponegdje sa umanjenim pritiskom dok su Doboj, Pladište, područje Površinskog kopa, te vršni dijelovi grada trenutno bez vode.
Mobilna ekipa Upravitelja također na intervencijama, bilježi stanje na terenu, ima prijava o poplavljenim prostorijama zgrada, prokišnjavanja krovova, a rano jutros angažovana je i tzv. auto-korpa za zgradu na maloj cesti. U Rudom Čajevcu je specijalno vozilo WOM-a, koje kao i jučer, konstano na terenu vrši ispumpavanja oborinskih voda iz podrumskih prostorija, nižih dijelova zgrada, po prioritetu.
Na užem gradskom području bit će izvršeno čišćenje, prikupljanje granja i otpada koje je rijeka donijela, te ostale aktivnosti.
Jutros je izvršen i odvoz otpada iz gradskog područja, a tokom dana planiran je odvoz otpada po redovnom rasporedu. Na područjima gdje nije moguć pristup naseljima,odvoz će se izvršiti naknadno.

13.16 sati, Zgošća snažno udara u Đuđin most, voda izlazi na prostor oko mosta.

13.14 sati, pozivamo građane da slučajeve opasnosti od poplava i klizišta prijave na telefon 121 ili 032/554-600.

13.08 sati, Kakanj je na nogama, na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, policija, volonteri…Desetine kamiona i radnih mašina su na terenu.

13.06 sati, ugostiteljski objekat “Nanda” je donirao hranu.

13.04 sati, u Hotelu “Premium” Kakanj trenutno je smješteno 9 evakuisanih osoba.

12.48 sati, stiže dojava da se u Kuburama pokrenulo klizište. Od stambenih objekata klizište je udaljeno oko 40 metara. Dužina klizišta iznosi oko 250 m.

12.40 sati, PAŽNJA! Općinski štab civilne zaštite daje uputu građanima da u slučaju pojave klizišta u blizini stambenih objekata, pucanja zidova kuća i drugih pojava koje nagovještavaju opasnost odmah napuste stambeni objekat u kojem borave, te da se odmaknu na sigurnu udaljenost. Ovako treba postupiti čim se pojave prvi znakovi opasnosti.

12.38 sati, Perutnina Ptuj BH donirala je 100 kg svojih proizvoda za volontere koji učestvuju u akciji spašavanja, te za ljude koji su evakuisani iz svojih domova.

12.33 sati, u Semetišu je u toku spašavanje kuće na čije se zidove naslonila velika količina zemlje.

12.31 sati, na Ivnici vodena bujica prijeti rušenjem stuba sa električnim vodovima.

12.30 sati, hranu za ugrožene donirao je Ismir Goralija.

12.30 sati, zbog odrona u prekidu je put Slivanj-Hrastovac.

12.29 sati, potok je prodro u prostor gradskog groblja u Kaknju.

12.13 sati, hranu za ugrožene donirali su ugostiteljski objekti “Puls” i “Amfora”.

12.06 sati, put od Tršća prema Vukanovićima je blokiran odronom velikih razmjera.

11.55 sati, Radio Kakanj emitira uživo dešavanja u vezi borbe sa poplavama i klizištima.

11.54 sati, NTV IC Kakanj u 12.00 sati emitira vanredne vijesti.

11.48 sati, hranu za ugrožene donirao je Elnes Delibašić.

11.46 sati, klizište je zabilježeno u Javoru i Lučanima.

11.38 sati, u Hausovićima je u toku velika akcija zaustavljanja ogromnog klizišta koje ugrožava veliki broj kuća.

11.37 sati, Kakanj je na nogama, na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, policija, volonteri…Desetine kamiona i radnih mašina su na terenu.

11.36 sati, PAŽNJA! Općinski štab civilne zaštite daje uputu građanima da u slučaju pojave klizišta u blizini stambenih objekata, pucanja zidova kuća i drugih pojava koje nagovještavaju opasnost odmah napuste stambeni objekat u kojem borave, te da se odmaknu na sigurnu udaljenost. Ovako treba postupiti čim se pojave prvi znakovi opasnosti.

11.25 sati, konstantno stiže hrana za ugrožene. Hranu je donirala “Taverna Es”.

11.20 sati, u Hrasnicama se pojavilo klizište dužine 150 metara. Prema trenutnim informacijama ne ugrožava kuće.

11.19 sati, u Bašićima se pojavilo klizište koje je ugrozilo kuće.

11.18 sati, u Bičeru se pojavilo klizište koje ne ugrožava kuće.

11.17 sati, u vrhu Brežana pojavilo se klizište.

11.09 sati, konstantno stiže hrana za ugrožene. Hranu je donirala i naša sugrađanka Fata Seferović.

11.00 sati, i firma “Gradina” d.o.o. Kakanj se uključila u akciju. Pozivamo i druge da nam pomognu. Kontakt telefon 121 i 032 554 600.

10.59 sati, u Doboju drača prijeti da padne na jednu kuću.

10.54 sati, nastupila je nova blokada puta za Tršće u mjestu Ivnica. Mašine su već na licu mjesta.

10.53 sati, u Mramoru su zabilježena dva klizišta. U gornjem dijelu sela odron je blokirao put. Odron je zabilježen i na lokalitetu Gaj. Ovaj odron prijeti da ugrozi dvije kuće.

10.43 sati, u Hausovićima se pojavljuju nova klizišta, ugrožene su još dvije kuće.

10.42 sati, put za Mioče je blokiran.

10.40 sati, odron dužine 3 m prekinuo je put Modrinje-Viduša.

10.29 sati, Interventna služba spašavanja GSS Kakanj od početka nedaća pomaže mještanima Povezica.

10.24 sati, građani Kaknja u Štab CZ-a donose hranu za ugrožene poplavama. Hranu su donirali Samir i Hana Jašarspahić.

10.22 sati, na ulazu u Tršće klizištem je ugroženo nekoliko kuća.

10.17 sati, stiže dojava da je na području Modrinja na nekoliko mjesta zatrpana pruga, te da je pokidana elektro-mreža na pruzi.

10.17 sati, probijen je put za Tršće.

10.17 sati, zaseok Bastašići u Nažbilju je saobraćajno blokiran, mještani su pokrenuli akciju.

10.01 sati, stiže prijava da je odron u Modrinju blokirao prugu.

9.56 sati, u Štab CZ-a stigla je informacija da je u na ulazu u Sopotnicu klizištem ugrožena jedna kuća, u Potocima-Sopot je ugrožena jedna kuća, u Brnju jedna kuća, u Semetišu dvije kuće. Stižu prijave i iz drugih naselja.

9.47 sati, iz matičnog ureda u Kraljevoj Sutjesci izmještene su matične knjige zbog ugroženosti klizištem.

9.35 sati, u Štab CZ-a konstantno stižu informacije o ugroženosti kuća, odnosno pucanju zidova i pokretanju kuća. Apeliramo da se kod prvih nagovještaja opasnosti napuste objekti.

PAŽNJA! Općinski štab civilne zaštite daje uputu građanima da u slučaju pojave klizišta u blizini stambenih objekata, pucanja zidova kuća i drugih pojava koje nagovještavaju opasnost odmah napuste stambeni objekat u kojem borave, te da se odmaknu na sigurnu udaljenost. Ovako treba postupiti čim se pojave prvi znakovi opasnosti.

9.20 sati, narode Kaknja, vodi se grčevita borba za spas ljudi, njihovih materijalnih dobara, puteva, mosta i drugih vrijednosti. Uključite se, pomozite sebi i svojim građanima, organizirajte se volonterski, pozovite Štab CZ-a na 121 radi koordinacije aktivnosti.

9.16 sati, Donji Kakanj je saobraćajno blokiran zbog vode koja prelazi preko mosta kod džamije, te sa druge strane u pravcu Zenice jer je poplavljena regionala koja vodi do Bilješeva.

9.13 sati, bez električne energije još uvijek su Povezice, dio naselja uz autobusku stanicu, Donji Kakanj-izlaz prema džamiji, Hasa, Doboj 1-izlaz Podbor, Halinovići i lamele oko rudničke direkcije.

9.08 sati, iz kamenoloma Greben voze se ogromne kamene gromade kako bi se ukrotila vodena bujica na najkritičnijim lokacijama.

9:05 sati, mještani javljaju da je put od Haljinića, preko Ravni, za Ričicu blokiran odronom.

9:04 sati, zabilježena je pojava da neki mještani samoinicijativno zovu firme koje u organizaciji Štaba CZ-a odvoze jalovinu radi izrade nasipa. Razumijemo da svaki pojedinac misli da je njegov problem najveći i najprioritetniji, međutim Štab CZ-a sagledava cjelokupnu situaciju na području općine i određuje prioritete.

8.56 sati, jutros u 4.00 sata 12 porodica iz Kraljeve Sutjeske je evakuisano zbog ugroženosti njihovih kuća klizištem. Smješteni su kod rodbine.

8.54 sati, mehanizacija je upućena i prema Nažbilju gdje su se pojavili novi odroni, te ugrozili odvijanje saobraćaja prema ovom selu.

8.53 u ranim jutarnjim satima pojavili su se novi odroni velikih razmjera na putu prema Tršću. Ovaj put je trenutno saobraćajno blokiran. Trenutno se štiti put kojem prijeti vodena bujica u blizini firme Ideal u Zgošći, nakon čega će teška mehanizacija biti upućena da deblokira put pema Tršću.

8.45 sati, iz kamenoloma Greben jutros kamioni transportuju materijal za izradu nasipa u najugroženijim područjima. Kamioni su upućeni prema Kraljevoj Sutjesci, Brežanima i Zgošća gdje se vodi borba u cilju zaštite imovine ljudi, puteva i mostova. Na ovim lokacijama angažirana je i mehanizacija koja čisti nanose.

8.34 sati,od ranih jutarnjih sati odvija se novi val odlučne borba protiv nedaća koje su donijele vodene bujice. Jutros se odvija odlučna akcija na saobraćajnoj deblokadi Brnjica iz dva pravca. Mehanizacija radi na raščišćavanju odrona iz pravca Hrastovca prema Brnjicu, dakle iz pravca Zenice. Mehanizacija radi i na deblokadi puta sa druge strane, tj. u Dubovom Brdu se radi na uklanjanju ogromnog nanosa zemlje kako bi u Brnjic moglo doći iz pravca Bijele Vode-Kučići.

3.17 sati, Zgošća snažno udara u Đuđin most i dijelom izlazi iz korita u Ulicu branilaca.

2.22 sati, odron na regionali u Kraljevoj Sutjesci, na skretanju za Kruške, je manjih dimenzija.

2.04 sati, do Hrastovca se više ne može ni preko Zenice jer su se pojavili novi odroni na putu iz pravca Zenice. Kantonalni štav CZ-a izvještava da su upućene ekipe da očiste ove odrone.

1.59 sati, na regionalnom putu, na području Kraljeve Sutjeske, na skretanju za Kruške, pojavio se odron. Ekipa je upućena na teren sa zadatkom da sagleda stanje i predloži mjere.

1.53 sati, Općinski štab civilne zaštite uputio je na područje Desetnika mašinu “Skip” radi čišćenja odrona koji je blokirao put na ulazu u naselje.

1.30 sati, u Vehabima već nekoliko sati radi mašina na zaštiti kuća od poplava.

1.27 sati, zbog oštećenja pristupnog puta na seperaciji gdje se utovara jalovina koja se dalje vozi u Vehabe, trenutno su zaustavljene aktivnosti na odvozu materijala za nasipe.

1.19 sati, u blizini tunela na putu za Tršće ponovo se pojavio odron tako da je saobraćaj trenutno moguć samo za putnička vozila. Uskoro počinje intervencija kako bi se i ovaj problem riješio.

0.52 sati, večeras oko 22.00 sata došlo je do blokade puta za Tršće, na dionici skretanje prema Zagrađu, usljed pojave odrona. Odmah je reagirala civilna zaštita, pa je put raščišćen u kratkom roku.

0.46 sati, zahvaljujemo građanima koji su napisali broj fiksnog i mobilnog telefona Saudina Čehajića iz Varalića. Međutim, Štab CZ-a je imao ove kontakte, ali nisu u funkciji.

0:40 sati, zabilježena je pojava da neki mještani samoinicijativno zovu firme koje u organizaciji Štaba CZ-a odvoze jalovinu radi izrade nasipa. Razumijemo da svaki pojedinac misli da je njegov problem najveći i najprioritetniji, međutim Štab CZ-a sagledava cjelokupnu situaciju na području općine i određuje prioritete.

0:35 sati, na ulazu u Desetnik put je blokiran velikim odronom. Procjena je da se na putu nalazi oko 250 kubnih metara zemlje. Radnici koji su se vraćali s posla su ostavili automobile na lokaciji prije klizišta i pješke nastavili kući.

0.24 sati, molimo sve one koji putem telefona 121 upućuju dojave da stanje predstavljaju onakvim kakvo zaista jeste. Preuveličavanje i iskrivljavanje činjenica nije dobro jer može ugroziti one koji su u istom momentu zaista u velikoj opasnosti.

0.21 sati, jedna od dežurnih ekipa upućena je u Semetiš da utvrdi činjenice vezane za dojavu da klizište u ovom naselju ugrožava jednu kuću.

0:08 sati, pozivamo građane da slučajeve opasnosti od poplava i klizišta prijave na telefon 121 ili 032/554-600.

23.55 sati, Općinski štab civilne zaštite poziva Saudina Čehajića iz Varalića da se odmah zaputi u Hrastovac gdje će biti dovezena mašina kojom on inače upravlja u svojoj firmi kako bi pristupio intervenciji na čišćenju puta na ovom području. Molimo sve one koji poznaju Saudina da mu, ukoliko su u mogućnosti, prenesu ovu informaciju. Radi se o hitnoj situaciji pa molimo da se ovaj poziv i apel shvate krajnje ozbiljno.

23.47 sati, iz Semetiša stiže informacija da je klizištem ugrožena jedna kuća.

23.44 sati, u toku je akcija sprečavanja novog plavljenja na lokaciji Most šehida. Na mostu se nakupilo smeće, pa učesnici akcije traže pomoć mehanizacije.

23.37 sati, Dumanac je saobraćajno blokiran jer se na ulazu u naselje obrušila zemlja u dužini od 50 m, javljaju mještani.

23.23 sati, u Štab CZ-a stigla je donacija hrane i sokova za volontere. Donatori su kafići “Fiera” i “Like”.

23.20 sati, Štab civilne zaštite općine Kakanj u soliteru II večeras je posjetio Faik Delić, vlasnik firme “Deela”.

23.15 sati, pozivamo građane da slučajeve opasnosti od poplava i klizišta prijave na telefon 121 ili 032/554-600.

23.14 sati, u akciju pomoći uključuje se i Njemačka nevladina organizacija “Help” koja će sutra Općinskom štabu civilne zaštite dostaviti dvije pumpe-muljarice, a pomoći će i na druge načine.

23.12 sati, NU “Kakanjsko srce” obavještava građane da će sutra oko 10 h posjetiti evakuisane građane Kaknja u hotelu “Premium”, te ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže ili pruže pomoć u bilo kojem smislu (doniranje hrane, novca, odjeće…). Zainteresovani se mogu javiti na broj tel.: 061 066 310

23.07 sati, sa terena stiže informacija da Trstionica ponovo plavi na području Vehaba. Ranije su dovezena dva kamiona jalovine u cilju izrade nasipa, mještani smatraju da su potrebna još dva.

23.02 sati, vodi se grčevita borba da se deblokira Brnjic. Ovo područje je saobraćajno blokirano i iz pravca Kaknja i iz pravca Zenice.

23.00 sati, iz sela Starposle nije moguće doći do Brnjica zbog velikog klizišta.

22.55 sati, Mladi Crvenog križa općine Kakanj kreću u akciju pomaganja ugroženom stanovništvu u vidu prehrambeno-higijenskih paketa. Ovim putem pozivaju sve one koji su u mogućnosti da podrže akciju na bilo koji način. Hranu, vodu, higijenske potrepštine, novac, pa i lijekove, odjeću i deke možete dostaviti u prostorije Crvenog križa općine Kakanj (ulica Rudi Čajevec, iznad O.Š. “Mula Mustafa Bašeskija”) u petak, 16.05.2014. godine, od 09:00. O nastavku akcije iduće sedmice bit ćete blagovremeno obavješteni.
Kontakt telefoni:032 554 968 i 062 680 683

22.50 sati, iz Brnja stiže informacija da klizište ugrožava jednu kuću. Poslana je ekipa u Brnj.

22.43 sati, u Hrastovcu bilježimo desetak centimetara snijega.

22.39 sati, kakanjski šumari sutra će proći putem Kakanj-Vukanovići-Mehorić-Ponijeri kako bi sagledali stanje ovog puta.

22.35 sati, sutra u ranim jutarnjim satima kakanjski planinari će ići od Tršća do Ponijera kako bi sagledali stanje ovog puta.

22.33 sati, u kakanjskim radnjama nema flaširane vode. Iz JP “Vodokom” javljaju da je voda iz njihovog sistema higijenski ispravna jer se radi o zalihama iz ranijeg perioda.

22.31 sati, hranu su donirali otac i majka Amara Jašarspahića Gileta.

22.30 sati, Kakanjke Emina Hadžimejlić i Anđa Hrgota donirale su hranu i time pomogle borbu protiv vodene stihije.

22.27 sati, danas je pokušano odblokirati put od Kraljeve Sutjeske do Ponijera. Riješena su klizišta, a onda se naišlo na jednu dionicu gdje puta više uopće nema.

22.25 sati, jedan dio Povezica je dobio električnu energiju. Radi se o dijelu kod autobuske stanice. Dakle, popravke su izvršene tamo gdje su to okolnosti dozvolile.

22.21 sati, općinski načelnik Nermin Mandra večeras se uspio probiti do Hrastovca (Brnjic) putem preko Zenice. Na ovom putu zabilježeni su brojni odroni, ali je saobraćaj moguć. Dakle, načelnik se trenutno nalazi na području Brnjica kako bi sagledao stanje na ovom području.

22.09 sati, do Brnjica se i dalje može samo preko Zenica. Danas se pokušalo odblokirati saobraćajnicu preko Kučića do Brnjica. Uspjelo se riješiti pitanje pitanje velikog odrona na području Hausovića. Međutim, pojavila su se nova klizišta što je usporilo napredovanje prema konačnom cilju. No, noćas se nastavljaju radovi. Stiglo se do Dubovog Brda gdje se vrši sanacija velikog odrona. Razmjere odrona su ogromne i neće biti moguće posao završiti do jutra.

22.06 sati, u Doboju i Povezicama vodostaj ima tendenciju opadanja i vraćanja u korito. Problem sada predstavljaju zaostale i podzemne vode. Tendencija opadanja vodostaja zabilježena je i na području Donjeg Kaknja, no ovo naselje je i dalje saobraćajno blokirano.

21.21 sati, trenutno jalovinu sa separacije voze kamioni Trgošpeda, Kakanj Prometa i drugih privatnih firmi. Jalovina se vozi u Brežane gdje se štiti most, te u Zgošću gdje se štiti put.

21.18 sati, u borbi protiv nedaća koje je prouzrokovala vodena stihija učestvuje i firma “Kakanj Promet”.

21.14 sati, Općinski štab civilne zaštite cijeli dan je pratio stanje u Brežanima. Nasipana je jalovina i večeras se vrši nasipanje u cilju zaštite mosta i kuća koje su iseljene.

21.02 sati, osigurano je napajanje postrojenja izvorišta “Ilidža” električnom energijom čime je obezbijeđena mogućnost alternativnog snabdijevanja pitkom vodom u slučaju pogoršanja situacije sa glavnim izvorištem.

18.01 sati, članovi Općinskog štaba civilne zaštite idu u novi obilazak terena. Uskoro se javljamo sa novim informacijama.

17.34 sati, Općinski štab civilne zaštite obezbjedio je dodatnu korpu za izvođenje radova na visini kako bi radnici Elektrodistribucije pokušali izvršiti popravku na elektro-vodovima koji električnom energijom napajaju područje oko autobuske stanice.

17.31 sati, Služba civilne zaštite šalje mehanizaciju po prioritetima.

17.30 sati, mještani Papratnice bore se sa nabujalim potokom. Traže skip da im pomogne.

17.26 sati, u Papratnici vodena bujica prijeti da sruši stub javne rasvjete, poslana je ekipa da isključi električnu energiju u sistemu javne rasvjete.

17.08 sati, u Modrinju je, na ulazu u naselje, zabilježen odron dužine 10 m, trenutno vozila mogu prolaziti, ali ako se odron poveća saobraćaj će biti onemogućen.

16.48 sati, nakon što je pročišćeno začepljenje na mostu Usijel, pojavilo se novo začepljenje malo nizvodno, na mostu u blizini područne škole u Čatićima.

16.27 sati, u Općinskom štabu civilne zaštite danas je boravio Emir Kadrić koji je u Povezicama živio kao podstanar u staroj kući koja se jutros urušila. Kadrić je sa porodicom sada smješten na Plandištu kod rođaka.

16.21 sati, u Općinski štab civilne zaštite konstantno dolazi hrana koju su Kakanjke pripemile, te hrana koju doniraju ugostiteljske radnje. Stižu sendviči, domaće pogače, krofne, kroasani, čokoladice…Sve se distribuira na teren.

16.15 sati, u akciju pomoći uključuje se i Njemačka nevladina organizacija “Help” koja će sutra Općinskom štabu civilne zaštite dostaviti dvije pumpe-muljarice, a pomoći će i na druge načine.

16.12 sati, u Brnju voda prijeti da sruši stub i električne vodove.

16.06 sati, u Čizmićima je zabilježen odron u blizini groblja.

15.48 sati, u akciju se uključila i firma “EURO-GROUP”.

15.47 sati, nakon kraćeg prekida u napajanju električnom energijom vraćamo se sa novim informacijama.

14.50 sati, Tvornica cementa Kakanj radi u skladu sa planovima.

14.45 radi, Podzemna eksploatacija RMU Kakanj se odvija u skladu s planovima, dok se u segmentu površinske eksploatacije u ovakvim uslovima uvijek radi na obezbjeđenju i očuvanju stabilnosti sistema.

Možda vam se svidi

Comments are closed.