Iz ministarstva i oružanih snaga nije otišao nijedan metak

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić tvrdi da izvan BiH iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH nije otišao nijedan metak u posljednje dvije godine i jedan mjesec, odnosno za vrijeme njegovog mandata.

“Tvrdim da to nema nikakve veze sa Oružanim snagama BiH”, rekao je Osmić, reagujući na informaciju da su teroristi u Parizu u napadu na redakciju magazina “Šarli ebdo” koristili municiju porijeklom iz BiH.

VEZANI ČLANAK: Teroristi u Francuskoj pucali municijom iz BiH?

Osmić je za sarajevsko “Oslobođenje” rekao da na tržištu slobodno rade sve fabrike oružja, pa i fabrika “Igman”, koja je u 2014. godini bila jedan od važnijih izvoznih faktora i pokretača proizvodnje u Konjicu, gdje zapošljava oko 500 radnika.

“Da li je moguće da se tu dogodila klasična trgovine ili ne, ne znam, ali sa stoodstotnom odgovornošću tvrdim da u posljednje dvije godine i jedan mjesec nijedan metak nije otišao iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH nigdje izvan BiH”, rekao je Osmić.

Teroristi, koji su u napadu na redakciju satiričnog lista “Šarli ebdo” u Parizu ubili 10 novinara i dva policajca, koristili su municiju koja potiče iz BiH, piše “Glas Srpske”.

List navodi da je ugledna istraživačka agencija “Konflikt njuz”, koja se bavi izvještavanjem iz ratnih zona, objavila fotografiju čaure iz BiH, za koju tvrdi da je pronađena poslije krvavog pohoda terorista.

Na čauri je utisnuta oznaka “IK 86”, a prema svjetskom šifrarniku za municiju riječ je o municiji proizvedenoj 1986. godine u fabrici “Igman” iz Konjica, navodi “Glas Srpske”.

Možda vam se svidi

Comments are closed.