Iz Kaknja upućeni izrazi podrške Zemaljskom muzeju

Grupa djece i mladih iz Kaknja koji su učestvovali u igrama bez granica, organiziranim u okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani”, prije nekoliko dana poslala je fotos podrške Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u okviru velike građanske akcije „Ja sam Muzej“.

Ovom građanskom akcijom se želi podsjetiti bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini zatvorena skoro tri godine, te utjecati da se ovaj problem što hitnije riješi.

IMG_4565

Fotos podrške iz Kaknja zabilježen ispred Muzeja Kaknja

Podsjetimo, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu se nalaze i čuveni Zgošćanski stećak i Zgošćanski obelisk. Zgošćanski stećak, sigurno najljepše ukrašeni stećak koji je ikad pronađen, i Zgošćanski obelisk, su 1914. godine prebačeni iz Kaknja u botanički vrt Zemaljskog muzeja u Sarajeva.

Stećak iz Zgošće, 1903. godina

Zgošćanski stećak i Zgošćanski obelisk na mjestu pronalaska u Kaknju, fotografija iz 1903. godine

Zgošćanski stećak, 1914. godine (1)

Zgošćanski stećak, 1914. godine

Zgošćanski stećak i Zgošćanski obelisk u vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu nakon prebacivanja iz Kaknja, fotografija iz 1914. godine

Prije nekoliko godina izrađena je i replika Zgošćanskog stećka koja je postavljena ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, te replika Zgošćanskog obeliska koja je postavljena u centralnoj gradskoj jezgri Kaknja.

Osim čuvenog stećka i obeliska, u Zgošćanskoj nekropoli stećaka u Kaknju 2012. godine je pronađen i pečatni prsten sa ljiljanom izrađen od zlata i legure. Prsten se čuva u Muzeju Kaknja.

pecatniprstenzgošća zgo3 zgo4zgo5

Srednjovijekovni zlatni pečatni prsten sa ljiljanom

(Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Comments are closed.