Iz jezera Modraca u sekundi se ispuštaju 23, 3 metra kubna vode

Kiša koja neprestalno pada 24 sata na području sliva rijeke Spreče u općinama Lukavac, Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj, uslovila je povećanje nivoa rijeke Spreče, ali za sada problema nema.

Prema riječima šefa CZ Gračanica Mustafe Bajića, vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac je u povećanju i iznosi 266 centrimetara, dakle za 34 centimetra je manji od redovne odbrane.

kliziste-u-pasalicima-na-putu-gracanica-orasje

Foto: Avaz (Klizišta na regionalnom putu Gračanica-Orašje čekaju na sanaciju)

U isto vrijeme se iz hidroakumulacije jezera Modrac kod Lukavca u ovu rijeku ispušta 23,3 metra kubna vode u sekundi.

Ono što zabrinjava je činjenica da mnoga od oko 500 klizišta i odrona iz prošle godine nije sanirano, jer se za neka čekaju projekti, ali i sredstva iz apliciranja. Općina nema sredstava da, posebno ona velika klizišta u Lukavici, Džakulama, Gornjoj Orahovici, Škahovici, Miričini sama riješi. Na regionalnom putu Gračanica-Orašje nekoliko velikih odrona, ugrozilo je ovaj put, ali direkcija za ceste Tuzlanskog kantona i dalje čeka na njihovu sanaciju. Općina je uspjela sanirati 80 klizišta.

U Doboj Istoku također, nema poplava, ali se i ovdje boje aktiviranja novih klizišta, poslije topljenja snijega i padavina, koje su natopile zemlju.

 

Izvor: H. ČALIĆ/Avaz.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.