Iz iskustva slavnog francuskog travara: Čir potkožnjak je znak teških bolesti

Furunkul može nastati na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se pojavljuje na leđima, ramenima i u slabinama te na vratu; u posljednjem se slučaju zove “crni prišt”. Neki se furunkuli “pojavljuju”, a posebno kod furunkuloza (bolest u kojoj se furunkuli neprestano javljaju po cijelom tijelu) koju prouzrokuju teške bolesti (dijabetes, albuminurija, ulozi itd.)

Oprezno s antibioticima

Oprezno s antibioticima

Furunkul može nastati na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se pojavljuje na leđima, ramenima i u slabinama te na vratu; u posljednjem se slučaju zove “crni prišt”. Neki se furunkuli “pojavljuju”, a posebno kod furunkuloza (bolest u kojoj se furunkuli neprestano javljaju po cijelom tijelu) koju prouzrokuju teške bolesti (dijabetes, albuminurija, ulozi itd.) koje valja kao takve liječiti.

Furunkul je uvijek znak neusklađenosti “ravnoteže otrova” u organizmu, drugim riječima on izgleda kao “izljev” suviška otrova koji se u tijelu nagomilavaju. Da bi se spriječila njegova pojava, mora se u prvom redu ograničiti količina štetnih tvari u tijelu. Prema tome valja provesti hipotoksičnu dijetu, pa se klonite slatkiša, čokolade, suhomesnatih proizvoda, začina, fermentiranih sireva, alkohola i jake kafe.

Ne uzimajte pod svaku cijenu antibiotike, a nemojte ih davati ni djeci. Izlažete se opasnosti da nastanu tipovi stafilokoka koji su otporni na antibiotike. U tom pogledu čvrsto se držite uputa liječnika.

Oblozi i kataplazme

Furunkul ne provaljujte prerano; ostavite da sazrije pa kad je sazrio, vrlo ga oprezno istiskujte pazeći da gnoj odstranjujete na vatu da ne biste zarazili druga područja. Da biste ubrzali zrenje i ublažili bol, možete pokušati ove lijekove:

Kataplazme od svježeg lišća čička;

Kataplazme od lišća kupusa;

Kataplazme od sjemenki piskavice ili od sjemenki lana;

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply