Iz BiH izvezeno zlato vrijedno 48 miliona KM!

Iz Bosne i Hercegovine u posljednje dvije godine izvezeno je zlata u vrijednosti od 48 miliona KM, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO).

Među skupocjene proizvode ove vrijednosti koji su izašli iz naše zemlje, osim zlatnih, ubrajaju se i draguljarski predmeti te drugi plemeniti metali.

Zanimljivo je da je od ove ukupne brojke u 2013. izvezeno zlata u vrijednosti od 35,4 miliona KM, dok je u prošloj godini preko granice otišlo zlata vrijednog 12,6 miliona maraka.

Inače, u usporedbi s prethodnim godinama, u 2014. osjetan je pad izvoza zlata iz naše zemlje, jer osim rekorda iz 2013. u poslijeratnoj BiH kada je u pitanju izvoz ovog plemenitog metala, primjerice, u 2012. godini izvezeno je zlata čija je vrijednost procijenjena na 19,4 miliona KM.

S druge strane, kada je u pitanju uvoz zlata i drugih plemenitih metala, njegova vrijednost, barem ona registrirana, znatno je manja od izvoza i u prošloj godini iznosila je 6,4 miliona KM, dok se u dvije prethodne godine ta vrijednost kretala od 6,2 miliona KM odnosno 5,1 milion maraka.

Kako saznaje „Avaz“, zlato se najčešće izvozi u vidu nakita, a sve češće se pretapa u poluge, pa se izvozi u tom obliku.

Zlato se iz BiH najviše izvozi u Tursku, Sloveniju, Italiju i Njemačku.

Upozorenja zlatara

Izvoznici zlata ne moraju državi ništa platiti dok iz nje izvlače višemilionsku vrijednost, a uprkos upozorenjima vlasnika zlatarskih radnji iz svih krajeva BiH da se neograničenim izvozom zlata narušava ekonomska stabilnost zemlje, godinama niko ne reagira.

Možda vam se svidi

Comments are closed.