Iz BiH izvezeni vojna oprema i naoružanje vrijedni 600 miliona KM

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini izvezla naoružanje i vojnu opremu u vrijednosti 600 miliona KM, izvijestila je N1 na osnovu podataka dobijenih u Ministarstvu ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Bosne i Hercegovine.

U 2016. godini izdano je 228 dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene iz Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost roba na izdanim dozvolama iznosi 305.460.670,00 eura, odnosno 597.429.142,00 KM.

Izvoz je u prošloj godini, za razliku od 2015. , kada je iznosio 241.755.103,00 eura – 472.831.883,00 KM, povećan za 25 posto.

Postoji još predmeta za koje je podnesen zahtjev za izdavanje dozvola u prošloj godini, ali su u fazi dobijanja potrebnih suglasnosti i mišljenja od nadležnih ministarstava.

Izvoznici koji su prednjačili u izvozu u 2016. godini uglavnom su tvrtke namjenske industrije iz Federacije Bosne i Hercegovine, i to: UNIS “GINEX” d.d. – Goražde, “IGMAN” d.d. – Konjic,“Pobjeda Technology Goražde” d.o.o. – Goražde, “PRETIS” d.d. – Sarajevo, BNT „Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. – Novi Travnik “BINAS” d.d. – Bugojno, dok je iz RS-a najviše izvozila kompanija “MATRA GROUP” d.o.o. – Banja Luka.

U prošloj godini odbijena su četiri zahtjeva za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar