Ivanić: Božić je praznik ljubavi, mira i porodice

Povodom nastupajućeg pravoslavnog Božića predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić organizovao je večeras u zgradi Predsjedništva BiH prijem kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života BiH i međunarodne zajednice.

Uz čestitku svim pravoslavnim vjernicima, Ivanić je rekao da je Božić dan kada se obilјežava jedan od najradosnijih događaja te da je to praznik lјubavi, mira i porodice.

“Iako hrišćanski praznik, Božić nosi sa sobom lјudske vrijednosti koje su zajedničke svim lјudima i svim vjerama”, kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, poruke mira i tolerancije dobijaju na značaju danas kada živimo u vremenu u kome mnoge suštinske vrijednosti čovječanstva kao da su prestale da postoje.

“Zajedništvo, mir i lјubav kao vrijednosti koje donosi Božić posebno su značajne u Bosni i Hercegovini. Historija, a posebno novija, naučila nas je šta se događa kada nestane ovih vrijednosti, a zavladaju mržnja i razdor i nastupi rat. U tim prilikama stradaju samo obični lјudi i njihova patnja biva ogromna. Zbog toga pokušajmo učiniti sve, svako sa svoje strane, da bude manje sukoba i svađa, a više tolerancije i dogovora. Uvjeren sam da to nije toliko teško i da, kad hoćemo, mi to i možemo”, rekao je Mladen Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH na kraju je svim Srbima pravoslavcima u Republici Srpskoj, FBiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i dijaspori, kao i ostalim pravoslavcima u BiH i širom svijeta, poželio da predstojeće božićne praznike provedu sa svojim najmilijima u dobrom raspoloženju.

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar