Italijanski premijer podnio ostavku

Konte je to saopštio na sjednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepovjerenju vladi, što je prije 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Prije nego što je saopštio da podnosi ostavku, Konte je izjavio će Salvinijeva odluka imati velike posljedice na zemlju i njenu ekonomiju.

“Dragi prijatelji iz pokreta Pet zvijezda, ovde se završava rad naše vlade. Po završetku sjednice i zvanično ću predati ostavku predsjedniku Serđu Matareli”, rekao je Konte.

Konte je optužio lidera partije krajnje desnice Matea Salvinija da je svoje lične i stranačke interese stavio ispred interesa zemlje, upozoravajući da bi raspad administracije mogao da naškodi ekonomiji.

Konte je u obraćanju parlamentu zbog političke krize koju je izazvao Salvini optužio lidera Lige da pokušava da iskoristi rast svoje popularnosti u anketama i da izazove prijevremene izbore,čime ugrožava planirane reforme.

“Salvini je pokazao da prati sopstvene i stranačke interese. Njegove odluke predstavljaju ozbiljan rizik po zemlju”, naglasio je Konte u obraćanju poslanicima.

Salvini je krajem prošle sedmice rekao da se koaliciona Vlada raspala i da je neophodno raspisati nove izbore.

Pokret Pet zvezda, aktuelni partner Lige u vladajućoj koaliciji navodno pregovara sa strankom lijevog centra, Demokratskom partijom o formiranju nove vlade.

Konte, koji je inače profesor prava bez prethodnog političkog iskustva, postao je premijer u junu 2018. godine, nakon što su desničarska LIga i pokret Pet zvijezda postigli koalicioni sporazum.

Konteova ostavka mogla bi staviti Italiju pred nove izbore, prenose Nezavisne

Možda vam se svidi

Leave A Reply