Italijanski mediji: Papin susret s Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Kako su napisali, radi se o “diplomatskoj katastrofi Vatikana” te se čini da je Sveti otac stao na stranu srbijanskih separatista, a protiv katolika!

Ovo je bila situacija bez presedana koja može imati ozbiljne posljedice za međunarodni imidž Svetog oca, pogotovo kada je riječ o geopolitičkoj ‘šahovskoj partiji’, kao što je Balkan“, piše ovaj portal.

Podsjećaju na stalne etničke tenzije u BiH i ocjenjuju groznim to što je papa pozvao Dodika, a ne sve tri člana Predsjedništva, kako je to običaj na važnim međunarodnim sastancima.

Komentirajući političku historiju Dodika, naveli su kako je Dodik otvoreno protiv katolika u BiH. Citirali su biskupa Franju Komaricu, te istakli da Dodik negira genocid u Srebrenici, podržava ratne zločince kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, da je separatista koji negira institucije i državni poredak BiH i kao takav je omražen među svim međunarodnim institucijama i zapadnim kancelarima.

Tipično za njega, Dodik je u Rim došao ne iz Sarajeva već iz Beograda, gdje se konsultovao s vođama Srbije i Pravoslavne crkve o čemu će pričati s papom. Dodik nije došao kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, već kao zaštitnik RS-a i njenih separatističkih želja, kao predstavnik četnika i nacionalista koji su na vlasti u Srbiji“, piše, između ostalog, “La nuova bussola quotidiana”, a tekst potpisuje Diego Udovicich.

Kazali su i kako je, prije dolaska u Vatikan, Dodik izjavio da će reći da je Alojzije Stepinac bio “glasnik zla” ustaškog režima i da je blagosiljao ubijanje najmanje pola miliona Srba u logoru u Jasenovcu.

Podsjetili su i na negativne reakcije iz BiH zbog ove Dodikove posjete, te naglasili da ni Komarica, ali ni nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić nisu bili konsultirani prije posjete. Citirali su ponovo Komaricu, kojeg su opisali kao hrabrog pastira koji je uz svoje stado ostao u vrijeme najgore agresije u BiH i koji je rekao: “Možda bi Dodik trebao objasniti papi gdje je nestalo 95 posto katolika, Hrvata koji su živjeli na području Banje Luke prije rata.

Vatikan, dodaje italijanski portal, nije reagirao niti na jednu od ovih tvrdnji. Nisu pitali Milorada Dodika zašto smatra da je Gavrilo Princip, ubica i asasin – heroj, zašto smatra da su Karadžić i Mladić heroji i zašto veliča zločine koji su počinili četnici i u Drugom svjetskom ratu i u posljednjim sukobima na području bivše Jugoslavije, prenosi “Radio Sarajevo“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply