IT stručnjaci: Ne tražimo privilegije već podršku države da zaustavimo egzodus najboljih stručnjaka koje BiH ima

Još jednom pozivamo Federalno ministarstvo finansija, Vladu FBiH i Parlament FBiH da nas prihvate kao partnera kako bi otvorili ozbiljne razgovore o našem prijedlogu – poručuju iz BIT Alijanse.

Povodom pogrešnog tumačenja amandmana na prijedlog zakona o doprinosima FBiH, kojeg je BIT Alijansa uputila Vladi FBiH i Parlamentu FBiH, od strane Porezne uprave FBiH dužni smo javnost upoznati sa sljedećim činjenicama.

Porezna uprava FBiH u svom tumačenju prešućuje ključnu odrednicu predloženog amandmana koja glasi da isključivo u slučaju povećanja plata visokokvalifikovanih IT stručnjaka i to za minimalno 15 posto, može doći do primjene drugačije osnovice i to ne niže od one koja je bila ranije, kako ni budžet ni fondovi ne bi izgubili ni marku prihoda.

Smisao ovog prijedloga nisu privilegije, već stimulativno djelovanje javne vlasti na poslodavce u IT sektoru kako bi uz malo niže troškove mogli značajnije povećati plate radnicima koji već sutra, ako zažele, mogu otići iz BiH i pronaći posao bilo gdje u svijetu.

Napominjemo da svake godine BiH napusti oko 145 stručnjaka u oblasti IT čime država BiH, osim činjenice da ostaje bez mladih, visokoobrazovanih kadrova gubi oko 300 miliona KM kolika je vrijednost njihovog obrazovanja i potencijalna dobit koju ove osobe mogu doprinijeti. Dakle samo u protekle četiri godine BiH je osigurala 1,2 milijarde KM investicija najrazvijenim državama svijeta u ljudskom kapitalu.

Ne želimo vjerovati kako nas institucije vlastite države žele zaplašiti jer tražimo da se uvede makar mala mjera koja bi mogla uticati na zaustavljanje odliva najstručnijih kadrova iz naše domovine.

Posebno smo zatečeni tvrdnjama kako bi jedno ovakvo rješenje dovelo “do složenijih softverskih rješenja u obračunu i kontroli plaća” te da je i to prepreka njegovom eventualnom usvajanju!? Javno nudimo Poreznoj upravi FBIH da im naši IT stručnjaci besplatno izrade bilo kakvo softversko rješenje za koje imaju potrebu, jer naše kompanije realiziraju slične poslove u brojnim državama svijeta.

Posebno napominjemo kako su naši prijedlozi strateške, a ne operativne prirode. Stoga nas čudi reakcija Porezne uprave FBiH, čiji zadatak je provođenje zakona i kontrola. Ovdje se država, prije svega Parlament i Vlada trebaju opredijeliti koje strateške grane privrede treba pomoći kako bi se ubrzao ukupni razvoj društva.

Još jednom pozivamo Federalno ministarstvo finansija, Vladu FBiH i Parlament FBiH da nas prihvate kao partnera kako bi otvorili ozbiljne razgovore o našem prijedlogu, ali i o generalnoj poslovnoj klimi koja objektivno guši svaki ozbiljniji razvoj kako IT sektora, tako i privrede u cjelini, saopšteno je iz BIT Alijanse.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar