Istraživanje pokazalo da konzumiranje luka i bijelog luka smanjuje rizik od raka

Rezultati najnovijeg naučnog istraživanja su pokazali da konzumiranje luka i češnjaka, ili bijelog luka, mogu smanjiti rizik od raka dojke.

Na kraju opsežne studije došli su do vrlo važnih rezultata koji su pokazali da konzumiranje luka i bijelog luka mogu smanjiti rizik od raka dojke za čak 67 posto.

Na kraju opsežne studije došli su do vrlo važnih rezultata koji su pokazali da konzumiranje luka i bijelog luka mogu smanjiti rizik od raka dojke za čak 67 posto.

Istraživačica Gauri Desai je novinarima kazala da su u ovom slučaju poseban fokus stavili na Portoriko jer su primijetili da ima nisku stopu raka dojke.

“Portoriko ima niži postotak oboljelih od karcinoma dojke, u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega je bilo bitno istražiti tamošnje stanovništvo”, kazala je Desai.

Objasnila je da su došli do saznanja da žene u Portoriku jedu mnogo više češnjaka i luka, skoro u svemu, od običnih jela pa do specijalnih jela od riže i graha.

Dosadašnja istraživanja su također pokazala da luk i bijeli luk imaju zaštitne kvalitete protiv raka zbog svojih antioksidacijskih i enzimskih svojstava koja deaktiviraju karcinogene.

U istraživanju je učestvovalo 314 žena u dobi između 30 i 79 godina koje su imale karcinom dojke između 2008. i 2014. godine, kao i kontrolna grupa koja se sastojala od 346 učesnica koje nikada nisu bolovale od karcinoma. One su odgovarale na pitanja iz upitnika, otkrivajući svoje prehrambene navike, uključujući učestalost konzumiranja češnjaka i luka.

“Kod žena koje su konzumirale bijeli luk i luk više od jedanput dnevno, zabilježeno je smanjenje rizika od raka dojke za 67 posto u odnosu na one koje ih nikada konzumirale”, kazala je Desai.

Rezultati istraživanja su objavljeni i u naučnom časopisu “Nutrition and Cancer”.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar