Istraživanje: Najviše "bijelog hljeba" pojeli SDP-ovci.

Zastupnici federalnog Parlamenta iz prošlog mandata, njih ukupno 46, na ime povlastice zvane bijeli hljeb, zaključno s junom naplatilo je ukupno 780 hiljada 165 KM.

Neki su primali bijeli hljeb dok se nisu udomili na nove funkcije, a neki će naknadu primati do novembra ove godine.

Tačni podaci o korisnicima takozvanog bijelog hljeba dostavljeni su zastupniku SBB-a u Parlamentu FBiH Nasiru Beganoviću. Beganović je od službi Parlamenta tražio detaljne informacije o tome ko i koliko svakog mjeseca inkasira novca od privilegije da godinu dana nakon isteka mandata prima naknadu u visini plaće. Među 46 bivših zastupnika su i neki koji su do sada inkasirali više od 20 hiljada maraka sjedeći kući. To su Besima Borić, u prošlom mandatu zastupnica SDP BiH. Zatim, tu je i Karlo Filipović, također SDP-ovac. Više od 20 hiljada maraka dobio je do sada i Velimir Kunić iz SNSD-a, ali i još jedan SDP-ovac Enver Mehmedović. Kadar SDP-a i zaključuje spisak onih koji su primili više od 20 hiljada maraka na ime bijelog hljeba, a to je Ramiz Zahirović. No, za nabrojane ovo nije kraj primanja, jer nisu izabrani niti imenovani na nove funkcije u vlasti, tako da će gotovo tri hiljade maraka mjesečno nastaviti dobijati sve do novembra ove godine.

“Rijetko se kod domaćih političara moralnost stavlja ispred interesa, da ne kažem ispred pohlepe, posebno kada je zakon podešen od onih na koje se u konkretnom slučaju odnosi, odnosno kada je podešen na način da njima daje ogromne privilegije”, ističe Adis Arapović, menadžer CCI.

Napominje Arapović da nigdje u Evropi parlamentarci nemaju povlasticu zvanu bijeli hljeb sem u BiH. Cijeli problem je u zakonu koji su parlamentarci na raznim nivoima vlasti napravili upravo radi sebe.

“I to je strašna privilegija. Oni su jedina društvena grupa koja ima mogućnost podesiti zakon za svoj interes. Niko drugi to ne može. Oni su jedini koji mogu sami sebi napraviti zakon kakav im odgovara”, dodaje Arapović.

Problem se može riješiti korekcijom zakona, naglašava Arapović. Pravi trenutak, tvrdi, jeste upravo početak provedbe bolnih reformi.

“Ako su mogli jučer i prekjučer donijeti Zakon o radu, sada mogu donijeti i zakon koji će ukinuti bijeli hljeb”, kategoričan je Arapović. Osim onih koji su na osnovu bijelog hljeba dobili do kraja juna više od 20 hiljada maraka, ima i onih koji su počeli, pa zbog imenovanja na neku funkciju prestali primati ovu povlasticu. Među njima je i aktuelni federalni ministar, kadar SDA, Šemsudin Dedić. Tu je i nekadašnji zastupnik HDZ-a Predrag Kožul, ali i još jedan SDA-ovac Enver Mujala. Ibrahim Nadarević, također iz SDA bijeli hljeb ne prima od aprila, a Ljiljana Sakić iz SDA od juna. Na bijelom hljebu od februara nije ni Mehdin Selimović, također iz SDA, kao ni Slaviša Šućur iz SDP-a, te Ljilja Zovko iz HDZ BiH.

Možda vam se svidi

Comments are closed.