Istraživanje: Dizanje teških predmeta utiče na plodnost žene

Dizanje teških predmeta na poslu utiče na plodnost žene, pokazuje novo američko istraživanje.

Naučnici su utvrdili da je kod žena, koje su podvrgnute liječenju neplodnosti, podizanje ili guranje teških predmeta bilo je povezano sa smanjenjem bioloških markera plodnosti.

Slične veze sa smanjenjem plodnosti utvrđene su i kod osoba koje rade noću.

“Naše istraživanje sugerira da žene koje planiraju trudnoću moraju biti svjesne potencijalnih negativnih učinaka koje noćne smjene i podizanje teških predmeta mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje”, kaže voditeljica istraživanja Lidia Minguez-Alarcon s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Naučnici ističu da, s obzirom na to da je njihovo istraživanje obuhvatilo samo žene koje su bili podvrgnute liječenju neplodnosti, tek treba utvrditi odnosi li se isto i na žene koje pokušavaju ostati u drugom stanju bez medicinskih postupaka.

Ranija istraživanja utvrdila su da postoji veza između nekih obilježja posla i problema s fertilitetom. Tako je 2015. utvrđena veza između dizanja teških predmeta i neredovitog menstrualnog ciklusa, a 2013. veza između noćnog rada i povećanog rizika pobačaja.

Medicinske sestre koje dižu velike terete trebaju više vremena da ostanu trudne u usporedbi sa ženama koje ne dižu teške predmete utvrdilo je istraživanje 2015. godine.

U novom istraživanju bilo je obuhvaćeno gotovo 500 žena u dobi od 18 do 45 godina koje su se liječile od neplodnosti od 2004. do 2015. godine, a reuzltati su objavljeni u časopisu “Occupational and Enviromental Medicine”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply