Istraga smrti u Njemačkoj: Radi li se o osobi vezanoj za VW-ovo prisluškivanje Preventa?

0

Njemački mediji nagađaju kako je riječ o uposleniku Volkswagena ispitivanog u slučaju prisluškivanja bh. Preventa.
 
U njemačkom gradu Braunschweigu u spaljenom automobilu pronađeno je jedno beživotno tijelo.
Jedan lokalni medij je objavio da je riječ o uposleniku Volkswagena koji je ispitivan u slučaju u kojem je kompanija optužena da je prisluškivala bh. firmu Prevent, prenose bh. mediji.
Njegovo tijelo je pronađeno u ponedjeljak, 10. augusta, a tužioci su poručili da je istraga o ovom slučaju u toku, prenosi agencija Reuters.
Lokalne dnevne novine Helmstedter Nachrichten objavile su da je riječ o uposleniku Volkswagena koji je bio zadužen za poslovanje s Preventom, a koji je već saslušan zbog navoda da je ilegalno snimao razgovor s uposlenicima bosanskohercegovačke kompanije.
Međutim, glasnogovornik tužilaštva je odbio komentarisati navod spomenutih lokalnih novina. Naglasio je da još nije utvrđen identitet osobe.
Iz tužilaštva su ukazali na to da se istražuje i to da li je smrt povezana sa slučajem prisluškivanja i podmetanjem požara u kući jednog uposlenika Volkswagena u maju ove godine.
Preliminarni forenzički nalazi su pokazali da na tijelu nema tragova fizičkog nasilja. Oglasili su se i iz Volkswagena kazavši da bi bilo neprikladno nagađati o ovom slučaju i da još nisu primili zvaničnu obavijest o smrti svog radnika. Iz Preventa su odbili komentarisati ovaj slučaj.
Ranije su iz ove automobilske grupacije potvrdili da su jednog uposlenika suspendovali zbog slučaja prisluškivanja. Zbog neslaganja u vezi s cijenom Prevent je zaustavio isporuku dijelova za Volkswagen koji je zbog toga imao gubitak u šest tvornica. Spor između ove dvije kompanije još traje.
BALKANS ALJAZEERA