Ispovijest majke dječaka koji je pretukao direktora škole: “Moj sin se liječi već sedam godina umjesto pomoći sad je u zatvoru bez terapije”

Ni poslije desetak dana od incidenta u Zmajevoj školi, kada je učenik sicem od bicikla nanio povrede direktoru Zoranu Đuriću, strasti se u gradu ne smiruju.

“Samohrana sam majka sa troje djece, a pored Luke imam i dvije kćerke – bliznakinje. Nakon incidenta u školi svi se nalazimo na stubu srama. Ne znam kakvu krivicu snose moje kćerke od 11 godina da im se iz škole preporučuje da promijene sredinu, da im se prijeti silovanjem. Nikad nisam tražila finansijsku pomoć ni od koga, živimo od onoga što zaradim, a na Fejsbuku me nazivaju pro*titukom i najcrnjim pogrdnim imenima.

Kada je moj sin u pitanju, napominjem da on ima ADHS poremećaj, da se liječi već sedam godina. Tražili smo pomoć od svih nadležnih institucija u gradu, uključujući i Centar za socijalni rad, ali je nismo dobili. Naprotiv, umjesto pomoći desilo se da policijski inspektor (ime poznato redakciji), bez naloga upadne u naš stan i prebije Luku. Da li se tako liječi ADHS poremećaj?”

“Nakon incidenta u školi, moj sin od 14 godina zatvoren je u ćeliji sa tri odrasla kažnjenika, suprotno Zakonu, po kojem se on, najhitnije znači ODMAH, upućuje u nadležnu ustanovu, a ne u zatvor za odrasle. Ukoliko je Centar za socijalni rad dao saglasnost da se maloletnik zatvori u KPZ, pokrenuću postupak protiv nadležne osobe u Centru.”

“Moj sin već desetak dana ne dobija terapiju, a svi iz medicinske struke znaju koliko to može biti opasno po njega. Ima suicidne pomisli. Govori mi da će se ubiti, da ne zaslužuje da živi na ovom svijetu. Kako je meni, kao njegovoj majci, neka se upitaju oni koji me nazivaju pro*titukom, a izdržavam svoju porodicu tako što čistim tuđe kuće i perem babe po Njemačkoj, da bi zaradila koji dinar i platila račune i druge obaveze, da moja djeca ne bi bila uskraćena za sve što imaju i druga djeca.

Moj sin ide u školu po posebnom programu, i nikad nije izbacivan iz škola, a razrede završava sa dobrim i vrlo dobrim uspjehom. Taj dan direktor je ušao u učionicu u toku časa i pitao ga zašto jede, iako mu je godinama dozvoljeno da jede na časovima. Poslije ga je odvukao u posebnu prostoriju medioteku, gdje nema kamera, uhvatio za vrat i počeo udarati. Kamere u školi su zabilježile kako njih dvojica ulaze u prostoriju medioteke. Imam medicinsku dokumentaciju koje potvrđuje da postoje ožiljci na vratu. Nakon toga, moj sin, reagujući shodno dijagnozi koji ima, odlazi po sic od bicikla i napada direktora.” – govori Dragana Topalović, majka okrivljenog maloletnika napominjujući da je njen sin sve to potvrdio na saslušanju pred sudom.

Inače, prvo saslušanje učenika L. Š. bilo je u utorak 22. oktobra, ali se direktor Đurić na njemu nije pojavio pod izgovorom da “nije psihički spreman”.

Neposredno prije tog saslušanja, oko 8 sati policija je upala u stan i izvršila pretres, ne zna se iz kog razloga.

Majka djeteta apeluje:

Možda vam se svidi

Leave A Reply