Ismar Mesihović odveo trogodišnjeg sina u Siriju, pa poginuo u borbama

Ismar je Ismaila prvo odveo u Njemačku, gdje žive njegovi roditelji, a zatim je trebalo da svi zajedno odu u Bosnu.

Ismar Mesihović iz Doboja u BiH, kidnapovao je svog trogodišnjeg sina i odveo ga u Siriju krajem decembra prošle godine. Nakon toga je izgubio život, a majka Lidija, Kubanka koja živi u Italiji gotovo godinu dana nije znala da li joj je dijete živo ili mrtvo. Sve do sada, piše La Repubblica.

Fotografija dječaka plave kose, sa mitraljezom-igračkom u ruci kruži društvenim mrežama, a zahvaljujući njoj, majci dječaka Lidiji Solani Herrera vratila se nada da joj je sin živ.

553169_ismail-mesinovic02-foto-fejsbuk_f

Said Colić

Lidija Solana Herrera, Kubanka koja živi u italijanskoj provinciji Veneto, majka je dječaka Ismaila Mesinovića, kog je otac Ismar kidnapovao i odveo na ratište u Siriju 20. decembra prošle godine. Ismar je u Siriji izgubio život, a dječaka sada vaspitavaju džihadisti.

Italijanska policija potvrdila je da je Ismara Mesinovića regrutovala mreža džihadista iz Italije, koja je bila u tijesnoj vezi sa Bilalom Bosnićem, koji je u septembru ove godine uhapšen u Sarajevu.

“Ubijeđena sam da je to moj sin. Isti je. Molim vas, odvedite me kod njega”, rekla je Lidija kada je ugledala fotografiju.

Na fotografiji sa fronta se jasno vidi dječak od četiri godine, kako u crnom duksu, sa pruškom preko ramena i trakom boraca islamske države na čelu hoda po sirijskom frontu.

Ismar je iz BiH došao u Italiju, gdje je radio kao moler i živio sa suprugom Lidijom. Lidija nije željela da promijeni svoju vjeru u islam, prenose italijanski mediji.

Ismar je Ismaila prvo odveo u Njemačku, gdje žive njegovi roditelji, a zatim je trebalo da svi zajedno odu u Bosnu. Umjesto toga, Ismar je sina odveo u Siriju.

Od tada Lidija nije dobila nijednu konkretnu informaciju o životu svoga sina. Tu i tamo su joj stizale SMS poruke od Ismarovih roditelja, u kojima je pisalo da je Ismail dobro.

553170_ismail-mesinovic03-foto-fejsbuk_f

Ismail Mesinović

Posljednju poruku dobila je prošle sedmice, od Makedonca Munifera Kalameskog, Ismarovog prijatelja koji je takođe otišao da se pridruži borcima u Siriji.

“Ismail je dobro” pisalo je u poruci.

Čovjek koji na jednoj od fotografija stoji iza Ismaela je Said Colić, džihadistički veteran, takođe porijeklom iz Bosne, potvrdila je italijanska policija. I Colić i Mesinović bili su u kontaktu sa Bilalom Bosnićem.

 

Kakanj-x/Blic.rs

Možda vam se svidi

Comments are closed.