Iskoristite pizzu i slične stvari kao omiljenu dječiju hranu u koju ćete sakriti povrće

Ni vaše dijete ne voli povrće? Kako god da zamaskirate zdravu hranu u obroku dijete je uvijek otkrije? Ne očajavajte, jer niste jedini. Ako dijete odbija jesti povrće postoji nekoliko načina da podvalite zdrav zeleni ručak.

To ne znači da im treba zabraniti brzu hranu. Upravo suprotno, iskoristite pizzu i slične stvari kao njihovu omiljenu hranu u koju ćete sakriti povrće. Evo nekoliko prijedloga za nove varijante njihove omiljene hrane.

Umjesto masnog pomfrita, kao prilog piletini možete napraviti domaći kuhani krompir koji ćete izrezati kao pomfrit. Također, pokušajte s prženom mrkvom – pripremite je na isti način kao i pomfrit,prenosi Avaz.

Piletinu pripremite sami, a ako dijete želi pohovano meso, onda ga uvaljajte u kukuruzno brašno pa pecite u rerni, umjesto u dubokom ulju.

Umjesto da naručite pizzu, napravite je sami. Na tijesto možete staviti nasjeckani paradajz, papriku, brokulu, bosiljak. Također, tijesto možete napraviti od integralnog brašna i niskomasnog sira (možete pokušati kombinirati parmezan i čedar s mocarelom).

Razni umaci i topljivi sirevi odlično će zamaskirati povrće koje dijete ne voli. Također, i okus će biti drugačiji i maleno neće tako lako otkriti zeleniše.

Ako ne vole povrće predlažemo i ovo pravilo koje često daje rezultate: čak i ako djeca ne vole izgled povrća moraju pojesti barem jedan zalogaj. Ako im se ni tada ne svidi, onda ga ne moraju pojesti.

Ovo poništava mnoge svađe oko ishrane tokom obroka, a većini djece se povrće ipak svidi kada probaju hranu. Pokušajte, mogli biste biti prijatno iznenađeni koliko različite hrane vaša djeca zapravo žele jesti.

Možda vam se svidi

Leave A Reply