Iskaz očuha: „Ena je udarila dječaka šakom u vrat nakon čega je on progutao jezik i umro“

0

Danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Salihu Arnautović te Eni, Muniri i Emiru Lipi, optuženima za ubistvo troipogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića.

Od svjedoka odbrane danas su pozvani Ramić Mehmed i Ramić Mirsada, kao i glavni optuženi Salih Arnautović.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Uvod u svjedočenje Saliha Arnautovića: Ramići tvrde da se dobro ponašao prema Eninoj djeci

Na samom početku davanja svog iskaza Ramić Mehmed, nastanjem u Miševićima i Hadžićima rekao je da Saliha poznaje od septembra 2013. godine, jer mu je Salih pomagao oko kuće, kada je trebalo nešto zidati ili uraditi. Nekoliko puta su sjeli i mimo posla uz alkohol, ali da njihov odnos nije bio blizak.

“Nakon dvadeset dana od upoznavanja Saliha upoznao sam i Enu Lipu kada je Salih doveo kod nas. Njih dvoje su zajedno došli četiri ili pet puta kod nas. Salih se nikada nije požalio na djecu ili na Enu. Ona kad bi došla kod nas nije se nikada svađala sa Salihom”, rekao je Ramić Mehmed u svom iskazu.

On kaže da je i on jednom išao kod Lipa kući gdje je poveo svog sina.

“Doveo sam i svog sina od osam godina, djeca su se igrala, mi smo pili kafu. Pošto nemaju struje gorila je svijeća, nisam primjetio čudno ponašanje”, dodao je Ramić.

Prije nove godine Salih je jednom došao ljut u kuću Ramića kada im je rekao da se naljutio na Enu i da ne zna hoće li više tamo ići. Nekoliko puta su doveli i Smaju, a posljednji put kad je dječak došao s njima imao je gips na ruci. Salih im je rekao da je dječak pao sa Enom kada su se okliznuli na ledu i da je tom prilokom slomio ruku.

“Malo prije nove godine Salih je došao sa Smajom i tražio da povede i moje dijete na kolače s njima, što sam ja dozvolio. Iznenadio sam se kad sam čuo šta se dešava i da je umro mali Smajo”, rekao je Mehmed Ramić.

Na dan ubistva Salih je došao u kuću Ramića i rekao da Smajo nije dobar. Nije se htio dugo zadržavati, a obzirom da je Mehmed bio na poslu, popio je pola sata kafu sa njegovom ženom, nakon čega je otišao. Četiri sata poslije toga Ramićima na vrata je došla policija i raspitivala se za Saliha. Oni su rekli da je dolazio, ali da ne znaju gdje je otišao.

Mehmedova supruga, Ramić Mirsada je u srodstvu sa prvooptuženim Salihom. Njen sin živi sa Salihovom sestrom, a njega je upoznala u septembru 2014. godine.

“Salih je jednom došao sam sa Smajom i kupio mu čips i sok. Smajo mu je sjedio u krilu i oslovljavao ga ‘babo’. Salih je bio jako vezan za dječaka i posvećivao mu je puno pažnje. Na dan ubistva nisam se baš dobro osjećala  i prilegla sam malo. Došao je Salih, ja sam nam skuhala kafu. On je rekao da se ne može dugo zadržavati, popio je kafu i otišao. Nisam primjetila ništa neobično na njemu kada je došao”, kaže Mirsada.

Kako je Salih Arnautović upoznao Enu Lipa

Salih Arnautović je svoj iskaz počeo pričom kako je upoznao Enu.

“Enu sam upoznao 2013. godine. Moj drug Hadžić Jasmin mu je upoznao s njom. On je s njom bio na mojoj vikendici gdje su vodili ljubav. Nakon toga ona se meni žalila kako je moj drug zapostavlja i kako za nju nema vremena. Da njoj treba čvršća ruka. Ja sam tad bio u svađi sa ženom, tako da je ona ostala kod mene na vikendici dvadeset dana”, rekao je Salih Arnautović.

Po njegovoj priči, ona je odlazila svaki dan na 3-4 sata i vračala se sa pričom kako su je roditelji istjerali iz kuće. Za tih dvadeset dana, ona nikada nije spominjala da ima djecu.

“Nakon dvadeset dana, Ena je vodila ljubav sa obojicom i onda sam je ja otjerao, jer sam shvatio da takva djevojka nije za mene. Poslije toga, ona me pozvala kod sebe na večeru gdje sam prvi put vidio djecu u kuhinji ispod stola. Ja ni tada nisam znao da su to Enina djeca”, dodaje Salih.

Tog dana djevojčica Ilhana je bila bolesna, a nije htjela da uzme lijek ni od koga od ukućana. Salih tvrdi da je on tada uzeo djevojčicu u krilo i da joj je obećao da ćće je voditi u “Bingo” da se igra i da joj kupi slatkiše i dao joj lijek. Smajo je sve vrijeme bio ispod stola.

“Krajem 2013. godine Ena je slagala da je trudna sa mnom i da ćeprijetila je da će ubiti i sebei dijete da je ja ne bih ostavio. Ja imam svoje dvoje djece, ali zbog privatnih problema nisam mogao biti s njima, pa sam utjehu tražio u Eninoj djeci. Smajo i Ilhana su uvijek bili u kuhinji ispod stola gdje su se igrali”, priča Salih Arnautović.

Salih tvrdi da je nekoliko puta pokušao napustiti Enu, ali da je ona svaki put dolazila i tražila ga.

“Otišao sam na vikendicu, ali Ena je došla za mnom. Nakon toga telefonom su me zvali i njeni roditelji Emir i Munira Lipa da se vratim. Ja sam jedini radio i donosio im opare, oni nisu imali ni za hljeba”, tvrdi Arnautović.

Kako kaže, on se nikad nije dugo zadržavao kući. Kada bi došao s posla popije s Eninim roditeljima kafu, nakon čega ode s njom u sobu.

“Primjetio sam povrede na Smaji. Ena je lagaka da je dijete palo. I na Ilhani sam vidio povrede od udaraca. Znao sam da ih Ena tuče. Odveo sa djevojčicu kod doktora, ali Smaju sam više volio i bio mu privržen, jer su njega više maltretirali. Smajo je bio nestašan, hiperaktivno dijete. Emir i Munira Lipa su mu stalno govorili kako je isti otac i da će ga poslati njemu da ga maltretira”, dodaje Arnautović

Smajin otac je zvao više puta, ali Emir i Munira Lipa nisu htjeli da čuju za njega. Jednom prilikom Salih se našao s njim i rekao da su mu djeca u opasnosti i da ih skloni iz te kuće. Tog dana kada su se našli, Salih tvrdi da je Smajin biološki otac bio pod dejstvom alkohola.  Ena Lipa je udarala troipogodišnjeg Smaju šakama, šipkom i kaišem.

“Rekao sam Eni ako još jednom udari dijete da ću i ja njoj uraditi isto što i ona njemu. Stalno sam joj govorio da treba da se ponaša kao majka. Na Smaji sam često vidio povrede od noktiju, ujede i slično. Ena mi je stalnolagala da ga je udarila sestra”,
priča Arnautović.

Jedna noći Smajo je dobio temperaturu, nakon čega su ga odveli doktoru. Ena je ušla s njim, a Salih je čekao ispred ambulante da izađu. Kada su izašli dijete je na ruci imalo gips.

Dan ubistva troipogodišnjeg Smaje Ćesira

“Na dan ubistva sam oko osam, devet sati došao kući kod Ene. Prije toga tamo nisam bio četiri dana. Imao sam nekog mesinga i to sam donio. Lipa Emir je uzeo taj mesing i otišao da proda, kada se vratio kupio je alkohol i počeo da pije. Enu sam zatekao kako spava, a pored kreveta je stajao Smajo. Čuvao se jednom rukom za krevet. Probudio sam Enu i pitao što je Smajo flekav i blijed i zašto stoji pored kreveta. Ena je rekla da je u kazni i da se ne petljam. Rekao sam joj da ustane i da nam naoravi da jedemo, da je možda dijete gladno. Ena je često branila Smaji da jede i da pije. To su bile njene kazne”, ističe prvooptuženi Arnautović.

On kaže da je Ena Lipa ustala i napravila nešto da se jede i da su njih dvojica jeli. Mali Smajo je jeo sporo, što je također sviju nerviralo.

“Otišao sam da operem ruke i kad sam se vratio vidio sam na podu Smaju kako leži u nesvijesti, a Ena rasklanja sofru. Ona je pojačala tranzistor, tako da je muzika baš bila glasna, a ja sam nekako uspio osvijestiti Smaju. Ena je bila nervozna, poludila je, bacala stvari i derala se pred djetetom. Kada sam zaprijetio da ću je napustiti, rekla mi je da će sve meni da napakuje rekao sam ‘tvoje dijete, tvoja stvar’ i otišao da uzmem svoje stvari. Ena je uzela Smaju da šeta s  njim, van pameti, gdje ćeš s takvim djetetom šetati. Opalila ga je šakom u vrat. Vidio sa da je djetetu loše, leži na podu i pokušao sam ga osvijestiti.   Rekao sam Eni da mi da kašiku i vode da mu pokušam otvoriti vilicu, ali je bilo bezuspješno. Dijete je samo krkljalo. Dao sam mu vještačko disanje, a dijete se od šoka ukakilo i ispovračalo”, priča Arnautović.

On je skinuo dječaka koji je po cijelom tijelu bio šaren od udaraca, a po njegovoj priči, Ena je sve vrijeme sjedila na krevetu. Muzika je i dalje bila glasna.

“Smajo je po sebi imao plave i smeđe modrice. Udarali su ga šakama, oklagijom, kaišem, čim su stigli. Rekao sam Lipi Emiru da je dijete loše. On je brzo otišao kod komšije i odnijeli su Smaju u čaršafu u bolnicu. Ja sam tada od šoka, pošto mi je Ena rijetila da će sve da na mene svali uzeo biciklo i krenuo prema Hadžićima. Enu nije zanimalo kako je dijete”
, dodaje Salih Arnautović.

Kasnije ga je Ena nazvala i rekla da je dijete umrlo i rekla da će njega optužiti.

“Prepao sam se za sebe, što će sada biti i otišao kući kod Ramić Mirsade. Popio sam kratko kafu i izašao iz kuće. Lutao sam bez cilja, jer nisam znao šta će biti sa mnom. Sve što mi se stavlja na teret, da sam kriv ja bih sam sebi presudio, ne bih čekao suđenje”, tvrdio Arnautović.

U svom iskazu je rekao kako nije viđao svoju biološku djecu jer mu je bivša žena zabranila, jer ju je dva puta istukao i nije plaćao alimentaciju svojoj djeci. Ona je protiv njega podnijela krivičnu prijavu, koju je kasnije povukla. Ranije, prije upoznavanja Ene, Salih je bio osuđivan za razbojništvo, konzumirao je marihuanu i speed. Tvrdi da ga je marihuana smirivala, i da nikada nije udarao Smaju ili Ilhanu. U nekoliko navrata Salih Arnautović u davanju svog iskaza je odstupio od zapisnika koji je potpisao 25.02.1014. godine. Kako kaže, to je uradio jer se bojao da sve na njega ne ‘svale’.

Inače, od 1998. godine, Salih Arnautović je koristio marihuanu i speed, a Ena Lipa speed, i obzirom da nije bila zaposlena, prodavala je svoje tijelo za dopunu za mobitel, tvrdi Arnautović.

Nastavak suđenja je zakazan za 03. mart 2015. godine, gdje će od svjedoka biti pozvani Jasmin Hodžić, Alen Bibuljica iz Miševića i  Ferhat Salković iz Rakovice.