ISIS objavio snimak: Teroristi živog spalili jordanskog pilota

0

Islamska država objavila je snimak, koji prikazuje Moazha al-Kasasbeha, jordanskog pilota zarobljenog u decembru, kako je živ spaljen.

Jordanska vlada obećala je oslobađanje taoca u zamjenu za uhapšenu teroristikinju.
moaz3
Reuters nije mogao odmah potvrditi autentičnost snimka, koji prikazuje čovjeka u plamenu u tamnoj ćeliji.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kasaesbeh je u zatočeništvu Islamske države otkako je njegov avion F-16 oboren iznad Sirije u decembru dok je bio u misiji zračnih udara po položajima radikalne grupe.

O sudbini al-Kasasbeha posljednjih se sedmica intenzivno pregovaralo. Bilo je riječi o mogućoj razmjeni – ISIS je za oslobađanje dvojice japanskih talaca tražio puštanje svoje džihadističke heroine Sajide al-Rishawi, koja je u jordanskom zatvoru još od 2006. godine.

Jordanske su vlasti bile sklone ideji o puštanju džihadistice, ali pod uvjetom da ISIS uz Japance oslobodi i pilota. U međuvremenu su džihadisti pogubili obojicu Japanaca, a službeni je Aman prije nekoliko dana zaprijetio da će, učine li isto i pilotu, poubijati sve džihadiste u jordanskim zatvorima.

Novinari koji su vidjeli snimku spaljivanja jordanskog pilota tvrde da je riječ o nečem najgnusnijem što je Islamska država dosad priredila…